A cukorbetegség gyógyszeres kezelése – első rész

A cukorbetegség gyógyszeres kezelése számos gyógyszercsoport segítségével történik. Hatásmechanizmusuk alapján két nagy gyógyszercsoport létezik: az inzulin elválasztását serkentő gyógyszerek, illetve az inzulinrezisztenciát csökkentő tabletták, melyek tulajdonképpen az inzulin hatását próbálják segíteni. Ahogy azt egyik előző bejegyzésemben is említettem, gyógyszeres kezelést csak 2- es típusú betegek esetén alkalmazunk, hiszen 1- es típus esetén csak az inzulin jelent megoldást.

Az inzulinrezisztenciát mérséklő csoportba két gyógyszercsalád tartozik, egyik fő közös jellemzőjük, hogy nem okoznak hipoglikémiát. A továbbiakban külön-külön szeretném ismertetni őket:

Metformin: a biguanidok családjába tartozik, a 2- es típusú cukorbetegség  gyógyszeres kezelés elsősorban vele történik. Főleg a máj glükóz kibocsájtását csökkenti, de az izomszövet szintjén is sekenti a glükóz felhasználást, illetve étvágy csökkentő hatása is van, ezért különösen előnyes elhízott cukorbetegeknél. Több tanulmány is 2-3 kg-os súlycsökkenésről számolt be a metformint szedő betegeknél. Mivel nem fokozza az inzulin elválasztást NEM okoz hipoglikémiát.
          Adagolás: A metformin maximális napi adagja 2500 gramm, a dózis azonban minden beteg esetén egyénreszabott!!! Napi 2-3 alkalomra lehet szétosztani az adagot, és mindig étkezések után kell bevenni. Ennél nagyobb dózis esetén a terápiás hatékonyság nem nő, viszont a mellékhatások gyakoriságának előfordulása megnövekszik.
          Mellékhatások: leggyakrabban a gyomorbéltraktus szintjén jelennek meg: hasmenés, hasi görcsök, puffadás, hányinger. Ezért fontos, hogy a metformint étkezés után kell bevenni, és mindig alacsony dózissal kell kezdeni, s lassan az egyéni tolerancia függvényében emelni a kívánt mennyiségig. Érdemes több metformin alapanyagú gyógyszerti is kipróbálni, mivel egyáltalán nem biztos, hogy mindegyik esetén jelentkeznek a mellékhatások. Egy másik ritkán előfordulő mellekhatás a laktát acidózis (lásd A hiperglikémiás, hiperozmoláris állapot… ) mely olyan esetekben jelentkezik amikor olyan betegek alkalmazzák, akiknél ellenjavalt.
          Ellenjavallatok, kontraindikációk: minden olyan esetben amikor oxigénhiányos állapotban van a szervezet vagy a metformin szervezeten belüli felhasználódása és kiürülése akadályozott: például súlyos szív- vagy légzésielégtelenség esetén, akut súlyos megbetegedések, melyek intenzív ellátást igényelnek, súlyos vese és májelégtelenség. Továbbá mint minden orálisan alkalmazott antidiabetikus gyógyszer, terhesség esetén a metformin adása is kontraindikált.

Pioglitazon: a tiazolidindionok családjába tartozik, szintén az inzulinrezisztenciát csökkenti, növelvén az inzulin iránti érzékenységet a máj, izom és zsírszövet szintjén. Elsősorban olyan betegeknél alkalmazzuk, akiknél a metformin ellenjavallt, viszont jelentős inzulinrezisztencia van jelen.
          Adagolás: a pioglitazon napi adagja egyénileg változó: 1x 15, 30 vagy maximum 45 mg reggeli előtt. Másik társát a rosiglitazont Európában már nem alkalmazzák 2- es típusú cukorbetegség kezelésében, súlyos mellékhatásai miatt (növelte a rossz koleszterin szintet illetve a szívinfarktus előfordulását).
          Mellékhatások: felső légúti fertőzések, fejfájás, izomfájdalmak, testsúlynövekedés, víz visszatartó hatása miatt ödémák jelentkezhetnek, májfunkciós zavarok (a májfunkciós próbák ellenőrzése tanácsolt a kezelés időtartama alatt), illetve a csonttörések rizikója fokozott menopauzás nők esetén, mivel gátolják a csont újraképződést, és fokozzák a csontszövet lebomlását.
          Ellenjavallatok: májbetegségek, melyek a májenzimek növekedésével járnak, szívelégtelenség vagy magas kardiovaszkuláris rizikó esetén (a pioglitazon súlyosbíthatja a szívelégtelenség tüneteit vagy egyéb meglévő kardiális megbetegedések esetén ki is válthat szívelégtelenséget), terhesség, szoptatás.

A következő bejegyzésben pedig az inzulin elválasztását serkentő gyógyszerekről lesz szó.

Addig is minden jót,
Dr. Máté Beáta

Fotó: pop life by frankieleon is licensed under CC BY 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.