A cukorbetegség gyógyszeres kezelése – harmadik rész

Az inkretinek a vékonybél sejtjei által termelt fehérjék, melyek közvetlenül étkezés után termelődnek a bevitt élelmiszerek bélfalra gyakorolt hatásának következtében, szerepük pedig az inzulin elválasztás serkentése, valamint a glukagon szekréció csökkentése. Továbbá hatásukra csökken az étvágy, lassul a gyomor kiürülése is, fokozódik a jólakottságérzés, ezáltal kedvező hatást gyakorolnak a testsúlyra is.

Két fő képviselőjük a GLP 1( glucagon like peptide 1) és a GIP ( glucose – dependent insulinotropic polypeptide). Tanulmányok kimutatták, hogy 2- es típusú cukorbetegeknél az inkretin hatás csökkent, ezért használjak ma a cukorbetegség gyógyszeres kezelése során az inkretin mimetikumokat is.

Az inktretin mimetikumok csoportjába két eltérő hatásmechanizmusú gyógyszer tartozik:

GLP-1 receptor agonisták: melyek a bélben termelődő GLP -1 hatását utánnozzák a receptorok szintjén, ide tartozik az exenatid ( melynek ismeretes egy hosszú hatástartamű formája is) és a liraglutid. Olyan 2- es típusú cukorbetegeknél alkalmazzuk őket, akiknek nem megfelelő a glikémiás kontrolljuk, maximális orális hármas antidiabetikum kombináció mellett.

          Adagolás: a GLP-1 receptor agonisták injekciós töltőtollak formájában vannak forgalomba, és subcutan (a bőr alatti zsírszövetbe) kell őket adni. A rövid hatástartamú exenatidot napi kétszer, reggeli és evés előtt egy órával kell beadni, napi adag általában 2×10 mcg, de lehet 2×5 mcg is. A hosszú hatástartamú exenatidot hetente egyszer kell csak adni, étekezésektől függetlenül, azonban mindig a hét ugyanazon napján. A liraglutidot naponta kell alkalmazni, kezdő dózisa 0.6 mg, melyet maximum 1.8 mg-ig lehet emelni.

          Mellékhatások: a leggyakoribb mellékhatások a gyomor-béltraktust érintik: hányinger, hányás, hasmenés, puffadás, hasi fájdalmak, étvágytalanság, továbbá jelentkezhet még szédülés, fejfájás, csomók kialakulása az injekció helyén.

          Ellenjavallatok: allergia, 1-es típusú cukorbetegség, terhesség, szoptatás, gyomor- béltraktusi betegségek egyidejű jelenléte, hasnyálmirigy-gyulladás.

DPP-4 gátlók: a DPP-4 enzim felelős a GLP-1 és a GIP lebontásáért inaktív fehérjékké, melyek így nem tudják tovább kifejteni hatásukat. A gliptin (sitagliptin és saxagliptin) gyógyszercsoport gátolja ezen enzim működését, így az inkretinek tovább maradnak a keringésben és fokozódik a hatásuk.

           Adagolás: a sitagliptin napi adagja 100 mg, míg a saxagliptin adagja 5 mg. Vesebetegség együttes fennállása esetén a dózis csökkentésére lehet szükség.

          Mellékhatások: a leggyakoribb mellékhatások a hányinger, hányás, hasmenés, puffadás, hasi fájdalmak, étvágytalanság, ezenkïvül jelentkezhet szédülés, fejfájás, lábdagadás, rinofaringitisz.

          Ellenjavallatok: allergia, 1-es típusú cukorbetegség, terhesség, szoptatás, közepes vagy súlyos veseelégtelenség.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta

Fotó: Injectible by NapInterrupted is licensed under CC BY 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.