A cukorbetegség gyógyszeres kezelése – második rész

Az inzulin elválasztást serkentő gyógyszerek körébe két gyógyszercsalád tartozik:

Szulfonilurea készítmények: a hasnyálmirigy béta sejtjeit serkentik inzulin termelésre, így járulván hozzá főleg az éhomi vércukorszint csökkentéséhez. Olyan cukorbetegeknél alkalmazzuk, akiknél a hasnyálmirigy inzulin termelő képessége még megtartott, de nem elegendő, hogy a vércukorszinteket kellő módon csökkentse. Az első generációs készítményeket ( tolbutamid, clorpropamid) ma már nem használjuk a cukorbetegség kezelésében, csak a második (glyburid, gliplizid, gliclazid és a glibenclamid- melynek alkalmazása szintén háttérbe szorut, a fokozott hipoglikémia rizikó miatt) illetve harmadik generációs (glimepirid) készítményeket.

Space

          Adagolás: a gliclazid tablettát reggel, éhgyomorral kell bevenni, napi adagja maximum 120 mg. A glimepirid 1, 2, 3, 4, 6 mg- os kiszerelésben van forgalomban. Szintén reggel, éhgyomorra kell bevenni, maximális dózis 6 mg. A gliplizid napi maximális adagja 40 mg, míg a gliyburidé 20 mg. Mindegyik gyógyszer esetén az egyéni dózist a diabetológus hátározza meg a vércukorszintektől függően.

          Mellékhatások: a leggyakrabban előforduló mellékhatása a hipoglikémia, főleg időseknél, valamint a testsúlynövekedés, mely ellensúlyozható ha metforminnal együtt van alkalmazva.

          Ellenjavallatok: máj és veseelégtelenség, gyógyszer allergia esetén, továbbá mint minden orális antidiabetikus szer, a szulfonilureák sem alkalmazhatóak terhesség és szoptatás esetén, 1- es típusú cukorbetegeknél, valamint súlyos akut megbetegedésekkor.

Glinidek- repaglinid: a szulfonilureákhoz hasonló módon a hasnyálmirigy inzulin termelését serkentik. A különbség köztük, hogy a glinidek a posztprandiális, étkezés utáni vércukorszinteket csökkentik, ezért olyan 2- es típusú cukorbetegeknél alkalmazzuk akinek jók az éhomi vércukrai, azonban a glikált hemoglobin szintjük mégis magas, a magas posztprandiális értékek miatt.

          Adagolás: a repaglinidet mindig étkezések előtt kell bevenni, napi maximális adagja 3×4 mg.

          Mellékhatások: a leggyakrabban előforduló mellékhatás itt is a hipoglikémia, főleg időseknél és a testsúlynövekedés, melynek rizikója kisebb mint szulfonilurea szedés esetén.

          Ellenjavallatok: a szulfonilureákhoz hasonlóan a repaglinid ellenjavallt máj és veseelégtelenség esetén, ha gyógyszer allergia áll fent a készítményre, továbbá terhesség és szoptatás esetén, 1- es típusú cukorbetegeknél, valamint súlyos akut megbetegedésekkor.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta

Fotó: Goofing Around by noricum is licensed under CC BY-SA 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.