A cukorbetegség gyógyszeres kezelése – negyedik rész

A cukorbetegség gyógyszeres kezelése című bejegyzések végéhez értünk lassan, lássuk milyen gyógyszerek állnak még rendelkezésünkre:

Akarbóz: tulajdonképpen nem inzulinrezisztenciát csökkentő gyógyszer, hanem a vékonybélben működő alfa- glukozidáz enzimet gátolja, ezáltal a szénhidrátok felszívódását csökkenti. Az akarbóz főleg az étkezés utáni vércukorszintre hat, ezért olyan 2- es típusú cukorbetegeknél alkalmazzuk, akiknél az ún. posztprandiális, étkezés utáni vércukorértékek magasak.

Spae

          Adagolás: étkezések előtt vagy étkezés közben az első falatokkal kell bevenni. A napi adag itt is betegfüggő, általában 3×50 mg, a maximális napi adag pedig 3×200 mg.

          Mellékhatások: puffadás, hasi fájdalmak, hasmenés, fokozott gyomor – bélgáz képződés.

          Ellenjavallatok: gyomor- béltraktusi megbetegedések, májcirrózis, súlyos veseelégtelenség, terhesség, szoptatás.

Space
SGLT-2 gátlók: a diabétesz kezelésében használt gyógyszerek közül a legújabb csoport, hazánkban is kapható képviselőjük a dapagliflozin. Az SGLT-2 (nátrium-glükóz kotranszporter- 2) szerepe a glükóz visszaszívódásának elősegítése a vese tubulusaiból a vérbe. A dapagliflozin ezen fehérjét gátolva, a glükóz vizeletbe való távozását segíti elő, így csökkentvén a vércukorszintet.

          Adagolás: a napi adag általában 10 mg, melyet reggel étkezés előtt kell bevenni.

Mellékhatások: fokozott vizeletürítés (hisz csak így tud a felesleges glükóz kiürülni), alacsony vérnyomás: szédülést, fejfájást okozván, húgyúti és gombás nemi fertőzések (a cukros vizelet kedvező táptalaj a baktériumok és gombák szaporodásához), hipoglikémia, főleg ha inzulin készítményekkel együtt van alkalmazva.

          Ellenjavallatok: terhesség, szoptatás, 1-es típusú cukorbetegség, allergia esetén. A gyógyszer hatékonysága csökken veseelégtelenség esetén ezért 60-nál kisebb glomeruláris filtrációs ráta esetén alkalmazása nem ajánlott.
A következő bejegyzésekben pedig az inzulin kezelésről lesz szó.

Addig is minden jót kíván,
Dr. Máté Beáta

Fotó: Antibiotics by Iqbal Osman is licensed under CC BY 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.