A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség kezelése három fő alappillérre támaszkodik:

1. Életmód váltás: a cukorbetegség típusától függetlenül minden beteg esetén alapvető a diétás tanácsadás, 2-es típus esetén pedig megelőzi a gyógyszeres kezelést, melyet csak akkor vezetünk be ha 3-6 hónapig helyes életmód mellett a vércukorszint csökkenés nem következik be.
A megfelelő kezeléshez elengedhetetlen, hogy a páciens ismerje a tápanyagok szénhidrát tartalmát, tudja milyen étel típusokat fogyaszthat mérés nélkül is, melyek azok az ételek melyek fogyasztása nem ajánlott, hogyan számíthatja ki napi kalória és szénhidrátszükségletét, milyen konyhatechnikai eljárásokat alkalmazzon főzés során.

Az étrend mellett elengedhetetlen a rendszeres fizkai aktivitás bevezetése. Hetente legalább 150 perc közepes intenzitású mozgásra van szükség, lehet az úszás, gyaloglás, kocogás, kerti munka, biciklizés. Ne engedje befolyásolni az a tévhit, hogy a cukorbetegek nem sportolhatnak, hisz ez nem igaz. Igenis szükséges a mozgás, csökkenti az inzulin rezisztenciát, javítva a vércukor egyensúlyt. Inzulin kezelteknél, illetve inzulin elválasztást serkentő gyógyszerek szedése esetén azonban fokozott odafigyelés szükséges, a hipoglikémia veszélyének előfordulása miatt (a fizikai aktivitás előtt és után is vércukrot kell mérni, túl alacsony érték esetén plusz szénhidrát bevitel szükséges a mozgás megkezdése előtt!)
Azt is fontos tudni, hogy rossz vércukor egyensúly esetén ( vércukorszint> 300 mg/dl) a fizikai aktivitás nem ajánlott, mivel paradox módon a  vércukorszintek további növekedéséhez vezet.

2. Gyógyszeres kezelés: hatásmechanizmusuk alapján több gyógyszercsoport is rendelkezésünkre áll. Vannak olyan gyógyszerek, melyek az inzulinrezisztenciát csökkentik, nem okoznak hipoglikémiát, mint például a metformin, mely egyben a leggyakrabban használt gyógyszer is; szulfonilurea készítmények, melyek a hasnyálmirigy béta sejtjeit serkentik inzulin termelésre; vagy egy újabb csoport a gliptin és exenatid csoportok, melyek szintén serkentik az inzulin termelést azonban, más mechanizmus révén.

A leírtakból kitűnik tehát, hogy gyógyszeres kezelést csak 2-es típúsú cukorbetegség esetén alkalmazunk, hiszen 1-es típús esetén, a hasnyálmirigy sejtjei teljesen kimerülnek, nem tudjuk gyógyszerrel stimulálni, csak a külsőleg bevitt inzulin segít.

3. Inzulin kezelés: ahogy azt az előbb is említettem 1-es típusú cukorbetegség esetén az életmód váltás mellett az egyetlen kezelési alternatívát jelenti. 2-es típusú cukorbetegség esetén akkor folyamodunk inzulin kezeléshez, ha már 2-3 gyógyszer együttes szedésével sem csökkenthetőek a vércukorszintek, vagy a cukorbetegség diagnózisakor, ha a vércukorszintek nagyon magasak.

Az inzulinkészítményeket két nagy csoportra oszthatjuk:
a. humán inzulinok – az emberi hasnyálmirigy által termelt inzulin pontos másai, laboratóriumi körülmények között előállítva, hatástartamuk alapján lehetnek gyors és közepes hatásuak, illetve ún premix, előkevert inzulinok melyek mindkét típust tartalmazzák.
b. analóg inzulinok – melyeket a humán inzulinok aminosav sorrendjének megváltoztatásával nyernek, ezek hatása jobban hasonlít az egészséges hasnyálmirigy inzulin elválasztásához.
Következő bejegyzéseimben mindegyik kezelési lehetőségről részletesebben is szó lesz 🙂

Addig is minden jót,
Dr. Máté Beáta

Fotó: Doctor greating patient by Vic is liceed under CC BY 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.