A cukorbetegség nagyér szövődményei

A cukorbetegség nagyér szövődményei a következők lehetnek: iszkémiás szívbetegség, mely szívinfarktus kialakulásának veszélyét horodzza magában, agyi érkatasztrófa (stroke, szélütés) és alsó végtagi érszűkület. E szövődmények fontossága abban áll, hogy a 2-es típusú cukorbetegek 75-80%-a ezen makrovaszkuláris szövődmények következtében halálozik el.

Cukorbetegeknél a szívinfarktus kialakulásának veszélye 2-4-szer nagyobb, a stroke rizikója 3-szor, míg a végtag amputáció veszélye 15-ször nagyobb az átlag populációhoz képest.

Mindhárom betegség azért jön létre, mert kezdetben zsír rakódik le a nagyerek falában, melyek később elmeszesednek (ezt nevezzük ateroszklerózisnak), így az erek elveszítik rugalmasságukat, faluk megkeményedik és beszűkül, így a szívizom, agy illetve a láb sejtjei, szövetei nem jutnak kellő mennyiségű oxigénhez és emiatt elpusztulnak.

Mivel a 2-es típusú diabétesz főleg középkorú, elhízott egyéneknél jön létre, ezért a legtöbb esetben az ateroszklerózis már náluk jelen van, a magas vércukorszintek csak jobban felgyorsítják a folyamatot. Fontos azt is tudnunk tehát a fentebb leírtak tükrében, hogy a makrovaszkuláris szövődmények sokszor már a diagnózis felállításakor jelen vannak, hisz ahogy azt egy előző bejegyzésben már írtam a  magas vércukorszintek általában évekkel megelőzik a diabétesz diagnózisát.

Ezért minden 2-es típúsú cukorbetegnél a diagnózis felállításkor fel kell mérni  a kardiovaszkuláris rizikót: vérnyomás mérést, EKG-t, perifériás Doppler vizsgálatot kell végezni, illetve  szükség esetén effort teszt, coronarográfia, szív ultrahang is végezhető. Negatív vizsgálati eredmények esetén évente meg kell ismételni az EKG vizsgálatot, és természetesen szükség esetén bármelyik másik vizsgálatot is.

A makrovaszkuláris szövődmények megelőzésében, kezelésében és az ateroszklerózis folyamatának lassításához a vércukorszintek optimizálása mellett fontosabb a magasvérnyomás illetve zsíranyagcserezavar kezelése, hiszen ahogy írtam nagyon gyakran társulnak a diabéteszhez, és nagy mértékben hozzájárulnak a makrovaszkuláris szövődmények kialakulásához és azok romlásához.

A következő bejegyzésben a fent említett három betegségről fogok kicsit részletesebben írni 🙂

Addig is minden jót!
Dr. Máté Beáta

Fotó: flame fractal 5 by Lisa Ann Yount is licensed under CC0 1.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.