A cukorbetegség szövődményei

Az egyik vezető oka annak, hogy sok beteg nem szedi rendszeresen a gyógyszereit, nem hajlandó a gyógyszeres kezelésről inzulin kezelésre átállni, ha  a tabletták nem elegendőek,  vagy éppen nem vesz tudomást betegségéről, az hogy a cukorbetegség NEM FÁJ, illetve a 2-es típusú cukorbetegségnek tünetei sincsenek  ha a vércukorszintek 200-300 mg/dl alatt vannak.

Ezért is nagyon alattomos betegségként van számontartva, hiszen a magas vércukorszinteknek köszönhetően a cukorbetegség szövődményei szépen lassan kialakulnak, és sajnos csak kisebb-nagyobb sikerrel tudjuk  kezelni őket, teljesen meggyógyítani, visszafordítani sohasem!

A cukorbetegség szövődményei tehát alapvető módon a magas vércukor szintek miatt alakulnak ki. Egyrészt a vérben található többlet cukorból egy sorbitolnak nevezett anyag képződik , mely a szervezet sejtjeinek működését negatívan befolyásolja, mivel fokozza az oxidatív stresszt, másrészt az erek szerkezetében található fehérjékhez a többlet glükóz hozzákapcsolódik, mivel nem tud felhasználódni az inzulin hiányábán, módosul ezen fehérjék szerkezete, károsítván a vérerek normális működését.

Most pedig lássuk konkrétan melyek is lehetnek a cukorbetegség szövődményei:

  1. Mikrovaszkuláris, azaz kisérmegbetegedés miatt létrejövő szövődmények: ebben az esetben a különböző szervekben található (mint például: szem, vese) illetve az idegrendszert ellátó kisebb erek betegednek meg a magas vércukorszintek következtében, retinopátia, nefropátia és polineuropátia kialakulásához vezetve.
  2. Makrovaszkuláris, azaz a szervezetben található nagyerek elmeszesedése következtében kialakuló szövődmények. Az érelmeszesedés érintheti az agyi ereket, agyér katasztrófát okozván, a szív vérellátását biztosító koszorúsereket, szívinfarktust okozva, a végtagok ereit, mely érszükületet kialakulásához vezet.

Az elkövetkezőkben, hogy mégjobban megértsük a diabétesz szövődményeit mindegyikről külön-külön is szó lesz.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.