A cukorbetegség világnapja

A cukorbetegség világnapja minden évben november 14-én kerül megrendezésre. Azért pont ezen a dátumon, mert 1891 november 14-én látott napvilágot Frederick Banting, akinek legelőször sikerült 1921-ben izolálnia az inzulint, melyet 1922 januárjában egy 14 éves cukorbetegnek, Leonard Thompsonnak adtak be, akinek vércukorszintjei jelentősen javultak ezt követően. Ezen felfedezésért 1923-ban, 31 évesen orvostudományi Nobel-díjat is kapott, melyet segítőjével Charles Besttel osztott meg. Jelen pillanatig is Banting a legfiatalabb, aki orvosi Nobel-díjat kapott!

A rendezvény először 1991-ben a Nemzetközi Diabétesz Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet jóvoltából került megrendezésre, hogy felhívják a figyelmet a cukorbetegek számának gyors növekedésére. Azóta minden évben különböző témákra fókuszálva számos orszgában kerül megrendezésre. A világnapnak logója is van: egy kék kör, melyben a kör, mint az élet és egészség jelképe van jelen, míg a kék szín, az égbolt színe egyben az ENSZ zászlójának színe is, az egységet, a különböző nemzetek egyesítését jelzi.

Az idei év témája: ”Eyes on diabetes”, azaz ”Figyelj a diabéteszre”. Az idei nap a cukorbetgség szem szövődményeire hívja fel a figyelmet, hiszen sajnos nagyon sok országban, így nálunk is a cukorbetegség a vakság vezető okaként szerepel, ezért elengedhetetlen a rendszeres szűrés és megfelelő kezelés.

Ugyanakkor a cukorbetegség megelőzésének és szűrésének fontosságát is hangsúlyozza, mivel egészséges életmóddal a cukorbetegség kialakulása megelőzhető, vagy ha időben felfedezzük és elkezdjük kezelni, illetve megtörténik az életmód változtatás, a szövődmények megjelenése kitolható, vagy akár meg is akadályozható.

Jelenleg világszerte több mint 400 millió cukorbeteg él, és sajnos sokan vannak azok is akik cukorbetegek, de még nem tudnak róla. Aki ismert cukorbeteg a kezelés mellett fontos, hogy rendszeresen járjon szűrővizsgálatokra, hogyha valamilyen szövődmény jelentkezett, mihamarabb elkezdhessük a megfelelő kezelést.

A mai nap tiszteletére vegyenek önök is részt a közelükben tartandó eseményeken, figyeljenek a cukorbetgségetekre, járjanak rendszeresn a szűrővizsgálatokra, hiszen kis odafigyeléssel, helyes életmóddal teljes életet lehet élni a cukorral.

A Magyar Diabétesz Társasàg mondatával zárom ezt a bejegyzést:”Cselekedj ma,
hogy megváltoztasd a holnapot!”

U.I A kép az idei világnap egyik hivatalos plakátja, a Magyar Diabétesz Társaság fordításában.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.