A diabéteszes ketoacidózis

A diabéteszes ketoacidózis meghatározás alapján, olyan sűrgősségi állapot, amelyben a vércukorszint 250 mg/dl avagy 14 mmol/l felett van, a szervezet pH-ja 7,3 alá esik, illetve ketontestek halmozódnak fel a vérben, melyek a vizeletben is kimutathatóak.

A diabéteszes ketoacidózis kialakulásának leggyakoribb okai:
1. Teljes vagy részleges inzulin hiány – a diabéteszes ketoacidózis lehet a cukorbetegség első tünete is (főleg 1-es típusú cukorbetegség esetén), továbbá okozhatja a napi inzulin vagy vércukorszintet csökkentő gyógyszer kihagyása, valamint nem megfelelő dózisú vagy lejárt szavatosságú inzulin beadása.

2. Különböző fertőző betegségek fellépete, például tüdőgyulladás és húgyúti fertőzések, stressz helyzetek, egyéb akut megbetegedések (szívinfarktus, agyi érktasztrófa). Mindhárom esetben, azért, hogy a szervezet megfelelő módon tudja “kezelni” ezen helyzeteket, bizonyos hormonok szintje megemelkedik, azonban ezeknek vércukor emelő hatásuk is van, viszont cukorbetegek esetében a károsodott inzulin szekréció nem tudja ezt ellensúlyozni.

3. Étrendi hibák: túlzott mértékű szénhidrát fogyasztása, rendszertelen étkezések.

4. Bizonyos gyógyszerek szedése: szteroid készítmények, thiazid diuretikumok.

Tulajdonképpen mindegyik fent említett esetben inzulin hiány van, melynek következtében a glükóz nem tud bejutni a sejtekbe, a vérben halmozódik fel, így a szervezet a zsírok égetéséből próbál energiához jutni, azonban a zsírok lebomlásából ketontestek is keletkeznek, ugyanis inzulin hiányában nem tudnak vízzé és széndioxiddá égni mint normális esetben. A ketontestek a szervezet pH-ját savas irányba tolják el, vagyis a pH csökken. Ugyanakkor inzulin hiányában a vércukorszintet emelő hatású hormonok lesznek túlsúlyban, melyek mégtovább emelik azt. Továbbá a magas vércukorszintek ozmótikus diurézist indítanak be, vagyis a szervezet fokozott vizeletürítéssel próbál szabaduni a többlet glükóztól, mely kiszáradáshoz vezet.

A diabéteszes ketoacidózis tünetei lassan, napok alatt alakulnak ki : a gyakori nagy mennyiségű vizeletürítés miatti állandó szomjúságérzet, szájszárazság, a kiszáradás tünetei pedig a  száraz, lepedékes nyelv, csökkent bőrturgor, gyors szívverés, alacsony vérnyomás, gyengeség, az acidózis tüntei: hányinger, hányás, hasi fájdalmak, étvágytalanság, súlyos esetben ún Kussmaul légzés jelentkezik: mély, szapora, sóhajtás szerű légzés, illetve tudatzavarok.

A diabéteszes ketoacidózis kezelése kórházi körülmények között kell történjen, ezért 250 mg/dl feletti vércukorszint és a fent említett tünetek együttes jelentkezésekor azonnal forduljunk orvoshoz!

Ami a kezelést illeti a legfontosabb teendő a megfelelő folyadékpótlás, a nátrium és kálium anyagcserezavar rendezése, illetve az inzulin kezelés elkezdése és az esetleges kiváltó tényezők rendezése. Ha a vércukorszint normalizálódott és az acidózis megszűnt a beteg visszatérhet akár a tablettás kezelésre is, azonban ezt csak a kezelőorvos rendelheti el!

Szép napot,
Dr. Máté Beáta

Fotó: watertown ambulance by christopdesoto is licensed under CC BY 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.