A diabéteszes nefropátia

A mai bejegyzésben a cukorbetegség miatt kialakuló vesebetegségről szeretnék röviden beszélni, melynek fontossága abban áll, hogy kezdetben tünetmentes, csak laboratóriumi vizsgálatok mutatják jelenlétét,  napjainkban azonban a krónikus veseelégtelenség egyik leggyakoribb okát képezi.

A diabéteszes nefropátia kialakulásában is a magas vércukorszinteknek van kulcsfontosságú szerepük, melyet a  gyakran társuló magasvérnyomás illetve  zsíranyagcserezavar tovább ront.

Döntően a glomerulusok károsodnak (hajszálerekből  álló hálózat, melyeken keresztül történik a szervezetben termelődő méreg- és salakanyagok kiürétése a vizeletbe), a hajszálerek fala megvastagszik, illetve az ún mezangiális sejtek (az érgomolyag között lévő sejtek) felszaporodnak, végső stádiumban a glomerulusok teljesen elkötőszövetesedenek.

Ennek következtében a vese már nem tudja kellő módon ellátni feladatát: a szervezetünk számára fontos fehérjét, az albumint átereszti a vizeletbe, míg a salakanyagok kiürítése elmarad.

A diabéteszes nefropátia öt stádiumát különítjük el:

  1. Stádium: klinikailag teljesen tünetmentes, a vesék vérátáramlása megnövekedett, esetleg ultrahang vizsgálattal a vesék megnagyobbodása látható.
  2. Stádium: a vizeletben átmenetileg albumin, azaz fehérje mutatható ki, a tünetek még ebben a fázisban sem jelentkeznek.
  3. Stádium: a vizeletben állandó jelleggel fehérje van, melynek szintje a 24 órás gyűjtött vizeletben 30 és 300 mg között van (egészséges egyénnél az albuminuria kevesebb mint 30 mg/nap). Ekkor már megjelenhet a magasvérnyomás, ha addig nem volt jelen, illetve a vese működését jelző kreatinin szint növekedni kezd.
  4. Stádium: a fehérje ürítés meghaldja a 300 mg/nap értékét, a kreatinin szint nő, a vizelet mennyisége pedig csökken, a vérnyomásértékek emelkednek.
  5. Stádium: a veseelégtelenség tünetei vannak jelen: fáradékonyság, ödémák, vérszegénység, a kreatinin és vérzsírszintek tovább emelkednek, a kálcium szint csökken, a napi vizelet mennyiség is egyre csökken.

A következő bejegyzésben pedig  a diabéteszes nefropátia kezeléséről és a különböző vesepótló kezeléselről lesz szó.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta

Fotó: urinary system by winnifredxoxo is licensed under CC BY 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.