A diabéteszes neuropátia autonóm formái

Előző bejegyzésemben a perifériás idegrendszert érintő diabéteszes neuropátiáról beszéltünk (lásd A diabéteszes neuropátia perifériás formái), most pedig az autonóm, azaz belső szerveinket ellátó idegek cukorbetegség miatt kialakuló megbetegedéséről szeretnék írni.

Bármely belső szerv idegei megbetegedhetnek: szív, gyomor-bél rendszer,  húgyhólyag,  nemi szervek, stb.

A szív és érrendszeri érintettség leggyakoribb tünetei a nyugalmi állapotban is magas szívfrekvencia (pulzusszám), ortosztatikus hipotónia (hirtelen felálláskor jelentekező vérnyomásesés), mely szédülést, akár ájulást is okozhat,  különböző ritmuszavarok is jelentkezhetnek, illetve jellemző még, hogy ha a beteg szívinfarktuson esik át sok esetben ez fájdalmatlan! Ezért fontos, hogy minden olyan esetben amikor rosszullét, sápadtság, verítékezés, gyengeség lép fel, melynek konkrét okát nem találjuk, azonnal forduljunk orvoshoz!!!

Ha a gyomor- bél tartktust beidegző idegrostok károsodnak, jellemző, hogy a gyomor ürülése elhúzódó, hányinger, hányás, teltségérzet jelentkezik. A belek és epehólyag mükődése is lelassulhat, székrekedés kialakulásához vezetve, vagy épp ellnekezőleg hasmenés jelentkezik, főleg éjjel.

Ha a húgyhólyag beidegzése szenved zavart, a vizeletürítés nehézkessé vállik, a hólyag nem tud teljesen kiürülni,  ami elősegíti a húgyúti fertőzések kialakulását.

A nemi szervek beidegzése főleg férfiaknál károsodhat, szexuális diszfunkció, impotencia kialakulásához vezetve.

Ha az izzadtságmirigyek beidegzése szenved zavart, jellemző, hogy a test felső részén illetve arcon fokozott izzadás alakul ki, míg az alsó végtagok szintjén a bőr száraz, könnyen berepedezik.

Egy másik fontos megnyilvánulása az autonóm neuropátiának a hipoglikémiás események észlelésének zavara, mely komoly veszélyt jelent, hisz mivel nem észleljük a tüneteket, nem is korrektáljuk azt cukor bevitelével, így ezen betegeknél nagyon nagy a veszélye a súlyos hipoglikémiák kialakulásának.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta

Fotó: SR_heart_layer by JakobT_98 is licensed under CC BY-SA 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.