A diabéteszes neuropátia kezelése, lábápolás

A neuropátia kezelésében, mint azt ahogy már a retinopátia és nefropátia kezelésénél is említettem, a leghatékonyabb gyógymód az, ha a vércukorszinteket a normál értékekhez közel próbáljuk tartani.

Továbbá szükséges, hogy minden cukorbeteg évente egyszer szűrésen essen át, ami a diabetológus által végzett lábvizsgálatot jelenti, illetve elengedhetetlen a megfelelő lábápolás!

A neuropátiát meggyógyítani nem lehet, csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni. Így például a tünetek enyhítésére használhatunk B1-vitamin készítményeket illetve alfa-liponsavat, mely erős antioxidáns hatású. A fájdalom enyhítésére ópiát származékok, triciklikus antidepresszénsok és gabapentin adható.

Diabéteszes polineuropátia esetén ahogy azt már említettem nagyon fontos a megfelelő lábápolás, melynek elemei a következők:

  • Megfelelő méretű, kényelmes, lapos sarkú lábbelik viselése.
  • Kerülni kell a mezítláb járást.
  • Tanácsos inkább reszelni a lábújj körmeit, és nem vágni, így jobban elkerülhetőek a  sérülések. Ha mégis vágás mellett döntünk, fontos, hogy egyenesre vágjuk a körmünket, a benövés megakadályozása végett.
  • Naponta meg kell vizsgálni a lábakat, illetve mosás után szárazra törölni őket, a lábújjak között is, mivel nedves környezetben könnyebben kialakulnak a gombás bőrfertőzések.
  • A lábszárazság enyhítésére hidratáló krémek alkalmazása javasolt, hogy a bőr berepedezéseit megakadályozzuk.
  • A fehér színű zokni alkalmazásával (a vércseppek legjobban látszanak), könnyebben észrevehető ha valamilyen sérülés keletkezett.
  • Ha valamilyen lábdeformitásunk van, ajánlott ortopédushoz fordulni, és megfelelő talpbetét használni.
  • Vigyázzunk, hogy a víz ne legyen túl forró, mielőtt lábunkat megmosnánk benne, nehogy az érzéskiesés miatt égési sérülést okozzunk.  Ellenőrizzük le tehát a víz hőmérsékletét mindig!

Szép napot,
Dr. Máté Beáta

Fotó: Toe Art…Concern & Care by Vinoth Chandar is licensed under CC BY 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.