A diabéteszes neuropátia perifériás formái

A diabéteszes neuropátia kialakulása szintén az állandóan magas vércukorszintek károsító hatásának “köszönhető”, hisz egyrészt az idegsejtek oxidatív stressznek vannak kitéve, másrészt károsodnak az idegeket ellátó vérerek is. Lásd (A cukorbetegség szövődményei)

A neuropátia érintheti a szomatikus (az idegrendszer azon része, mely a környezeti behatásokról tájékoztatja az agyi központokat, és innen szállítja a választ a végrehajtószervekhez, feladata tehát  az izmaink működtetése, illetve a külső ingerek  érzékszerveinkkel történő észlelése)  vagy a vegetatív idegrenszert (belső szervek beidegzését biztosítja, mely akaratunktól független működik).

A szomatikus neuropátia leggyakoribb formája a perifériás, szimmetrikus, szenzomotoros polineuropátia, mely jellemzően az alsó végtagokat érinti (ritkábban a felső végtagok is érintve lehetnek). A kezdeti stádiumban bizsergés, égő, szúró érzés, zsibbadás jelentkezik,  majd megjelenik a  fájdalom. A tünetek jellemzően éjszaka és nyugalomban fokozódnak, valamint a lábújjaktól kezdődnek, s innen haladnak felfele a lábszárizmokra, majd a combra. A betegség progressziójával érzés kiesés is létrejön, illetve az ínreflexek gyengülése, fájdalom és tapintás érzés elvesztése, ezáltal a betegek nem érzik a lábukat ért sérülések okozta fájdalmat, nem is tudják, hogy lábukon seb van, s így megfelelő kezelés hiányában ezek nem gyógyulnak és fekély alakul ki helyükön.

A diabéteszes neuropátia ritkább formái közé tatozik a mononeuropátia, (amikor egyetlen idegszál érintett, leggyakrabban a szemmozgató ideg, melynek tünetei a kettőslátás, szemhéjcsüngés), fájdalmas, izomsorvadással járó forma (hirtelen jelentkezik, erős fájdalommal és izomsorvadással, főleg olyankor amikor a vércukorszint egyensúly rossz, a tünetek a vércukorszintek rendezésével enyhülnek).

Egy másik forma amikor, egy ideggyök (nyaki, háti, ágyéki vagy keresztcsonti ideggyök) érintett, ilyenkor az adott ideggyök ellátási területén erős fájdalom, izomsorvadás jelentkezik, a tünetek azonban általában 6-12 hónap alatt megszűnnek.

A következő bejegyzésemben az autonóm neuropátiáról lesz szó, illetve a polineuropátiák kezelési lehetőségeiről.

Szép npaot,
Dr. Máté Beáta

Fotó: Ulcus bei Diabetes über dem Hallux by Rosmarie Voegtli is licensed under CC BY 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.