A diabéteszes retinopátia kezelése

A diabéteszes retinopátia kezelésében  és egyben megelőzésében is a legfontosabb a megfelelő vércukorszintek biztosítása. Proliferatív fázisban illtve maculopátia esetén lézeres kezelést alkalmaznak, hogy az újonnan képződött ereket elhegesítsék, elpusztítsák, megakadályozván ezáltal  a vérzéseket, és a következményes retinaleválást.

Súlyos üvegtesti vérzés, illetve retinaleválás estén műtéti beavatkozásra van szükség.

eA lézeres kezelés mellett rendelekezésünkre állnak még bizonyos gyógyszerek is, mely az új vérerek képződését próbálják megakadályozni, ezek az ún.  anti-VEGF készítmények.

A fentiekből kitűnik tehát, hogy a diabéteszes retinopátia nem gyógyítható meg, csak lassítani tudjuk a lefolyását a lézer kezeléssel, illetve optimális vércukorszint kontrollal.

Ezért is olyan fontos a betegség megelőzése, hiszen ha  a vércukorszinteket a normális szinthez közel tartjuk, a retinopátia megjelenését késleltethetjük, vagy akár meg is akadályozhatjuk.

Fontos emelett a rendszeres szemészeti ellenőrzés is.  1-es típusú cukorbetegek a diagnózis felállításától számított 5 év után, évente szemészeti ellenőrzést kell végezzenek, a 2-es típusú cukorbetegek pedig kezdettől  fogva, évente szemfenék vizsgálatra kell járjanak. Ha a diabéteszes retinopátia már jelen van, gyakrabban is szükséges lehet a szemészeti kontroll.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta

Fotó: Using a Slit Lamp by National Eye Institute is licensed under CC BY 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.