A diabéteszes retinopátia

Ahogy ígértem, a következő bejegyzéseimben kicsit részletesebben szeretnék a cukorbetegség szövődményeiről beszélni.

Kezdjük először is a retinopátiával, vagyis a szembetegséggel, mely világszerte a vakság vezető okát képezi.

A retinopátia kialakulásában legfontosabb szerepet a magas vércukorszintek játszák, ugyanis hatásukra a retinát, vagyis ideghártyát ellátó kiserek fala meggyengül, áteresztővé vállik, a későbbiekben pedig teljesen elzáródik az érfalat borító endotél sejtek túlszapordása miatt, melynek következtében a retina sejtjei nem jutnak kellő mennyiségű oxigénhez. (lásd részletesebben itt A cukorbetegség szövődményei) Az oxigén hiány enyhítésére a szervezet új ereket képez, ezek azonban sokkal gyengébbek, nagyon könnyen megsérülnek, vérzést idézvén elő, a vérzés helyén pedig kötőszövet, hegszövet alakul ki, mely  retinaleválást is okozhat.

A diabéteszes retinopátia formái:

  1. nem proliferatív forma, amire jellemző a kiserek tágulata, illetve a károsodott erek falából történő folyadék kilépés. Ebben a stádiumban klinikai tünetek még nincsenek, csak szemfenék vizsgálattal állítható fel a diagnózis.
  2. proliferatív retinopátia: a retiná felületén új erek képződnek, melyek megrepedése üvegtesti vérzéshez, vagy retinaleváláshoz vezethet. Ekkor már látásromlás hívhatja fel a beteg figyelmét a szemérintettség jelenlétére. Üvegtesti bevérzéskor úszó homályok jelennek meg, melyet változó súlyosságú látásromlás követ. Retinaleválás esetén pedig hirtelen, fájdalmatlan látásveszítés jelentkezik.
  3. maculopátia: a diabéteszes retinopátia egy különleges formája, amikor a fent leírt elváltozások a macula lutea, sárgafolt, vagyis az éles látás helyén jelentkeznek, ezért kezdettől fogva látásromlás van jelen.

Következő írásomban pedig a diabéteszes retinopátia kezeléséről lesz szó.

Addig is szép napot,
Dr. Máté Beáta

Fotó: Laser Surgery to Correct Leaking Blood Vessels by National Eye Institute is licensed under CC BY 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.