A hiperglikémiás, hiperozmoláris állapot és a laktát acidózis

A hiperglikémiás, hiperozmoláris állapot tüneteiben és kezelésében is nagyon hasonlít a ketoacidózishoz, egyetlen különbség köztük, hogy ebben az esetben az inzulin hiány csak részleges, ezért nincs ketontest képződés, tehát acidózis sem.

A klinikai képet a magas vércukorszint (a vércukorszint gyakran 600 mg/dl felett van) miatt kialakuló súlyos kiszáradás tünetei jellemzik (száraz bőr és nyálkahártyák, gyors szívverés, alacsony vérnyomás, gyengeség, gyakori, bőséges vizeletürítés, szájszárazság). A tünetek sokkal lassabban alakulnak ki, mint ketoacidózis esetén, sokszor napok, hetek is eltelhetnek.

Leggyakrabban idősebb, 2-es típusú cukorbetegeknél alakul ki, ha valamilyen súyos akut betegségen esnek át, mint például szívinfarktus, agyi érkatasztrófa, trauma, műtét, fertőzések. Ilyen helyzetekben a vércukorszint megemelkedik, mivel a szervezetben fokozódik azon hormonok termelődése, melyek segítségével testünk küzd ezen betegségekkel. A hormonok hatására azonban a vércukorszint is emelkedni fog.

A kezelés legfontosabb alappillére a a folyadékhiány pótlása, utánna következik csak az inzulin kezelés és a kiváltó betegség megfelelő ellátása.

A laktát acidózis nem kimondottan cukorbetegségre jellemző szövődmény, hiszen olyan egyéneknél is jelentkezhet akik nem cukorbetegek. Azonban azért szeretnék pár sorban erről is írni, mivel cukorbetegek körében gyakrabban fordul elő, főleg olyanoknál akik metformin kezelés alatt állnak, de olyan társbetegséggel rendelkeznek, mely esetén a metformin ellenjavalt vagy a diabétesz mellett olyan betegségük is van, amikor a szövetek oxigén ellátottsága súlyosan károsodott, s így a tejsav nem tud kiürülni szervezetükből.

A tejsav a glükóz egyik köztes lebomlási termékéből képződik, a piroszőlősavból, amikor nincs elég oxigén a szervezetben (pl. intenzívebb fizikai mozgás esetén a szervezetünknek plussz energiára van szüksége gyorsan, azonban lehet nincs elegendő oxigén a lebontáshoz, de a szervezet oxigén hiànyában is képes lebontani a glükózt, ilyenkor képződik a tejsav). Egészséges egyéneknél (normális máj és vese működés illetve megfelelő oxigénellátottság esetén) a keletkező tejsav visszaalakul piroszőlősavvá és glükózzá a májban, vagy vízre és széndioxidra bomlik.

Cukorbetegeknél a tejsav felhalmozódás veszélye nagyobb, mivel inzulin hiányban a piroszőlősav felhasználódása kisebb mértékű, illetve a metformin is elősegíti a piroszőlősav felhalmozódását, de csak akkor ha súlyos vese vagy májbetegség miatt nem tud megfelelő módon lebomlani illetve kiürülni.

A laktát acidózis tünetei: a fent említett kiváltó alapbetegség tünetei mellett jelentkeznek az acidózis tünetei: hányinger, hányás, hasi fájdalmak, tudatzavarok, Kussmaul légzés.

A laktát acidózis kezelése mindig kórházban, súlyos esetben intenzív osztályon történik, a szív, máj, vesefunkciók monitorizálásával. A metformin kezelés azonnali abbahagyása kötelező, illetve a kiváltó alapbetegség kezelése elengedhetetlen.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta

Fotó: Inauguración del Hospital Municipal de Chiconcuac by Presidencia de la República Mexicana is licensed under CC BY 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.