A magas vérnyomás, avagy hipertónia- folytatás

Az ünnepek előtti bejegyzésben röviden ismertettem a magas vérnyomás betegséget, most pedig a kezeléséről szeretnék néhány gondolatot megosztani.

Sokszor hallom betegektől, hogy van olyan, hogy nem veszik be a vérnyomás csökkentő tablettájukat néha, mert  méréskor jó volt az érték, s féltek, hogy ha beveszik igen lecsökken…

Ilyenkor a válaszom az szokott lenni, hogy épp azért volt jó aznap a vérnyomásuk, mert azelőtt rendesen bevették a gyógyszerüket. Nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk ki a gyógyszereket, rendszeresen szedjük őket, így kivédhetjük a vérnyomáskiugrásokat, melyek akár agyvérzést, szívinfarktust is okozhatnak.

Tény és való, hogy vannak olyan időszakok, mikor a vérnyomásunk alacsonyabb: így például nyáron, a meleg hatására a vérerek fala kitágul, így a nyomás csökken bennük. Esetenként szükséges lehet egy gyógyszer adagjának felezésére nyáron, majd a hideg beköszöntésével újra vissza kell növelni az adagot. Érthető így, hogy erősebb  fronthatások is hatással vannak a vérnyomásra, a veszélyt főleg a hidegfront jelenti, mivel ilyenkor az értékek megugranak. Ilyenkor mindig ellenőrizzük gyakrabban a vérnyomásunkat, s szükség esetén egészítsük ki a kezelést rövid ideig. Ha egyedül nem boldogulnak, forduljanak bátran a családorvoshoz, diabetológushoz.

Ilyen esetekre szoktam javasolni a betegeknek, hogy  tartsanak otthon gyors hatású vérnyomás csökkentőt is, ilyen például a captopril, és ha a vérnyomásuk 180-200 higany milliméter (Hgmm) felett van, helyezzenek egy tablettát a nyelvük alá, mely perceken belül képes lecsökkenteni a vérnyomást!

A másik gyakori visszajelzés a betegektől az, hogy márpedig mivel nekik semmijük nem fáj, ők nem szednek még egy gyógyszert, mert ezzel csak a májuk fog tönkre menni.

Ami ezt illeti, igaz, hogy minden gyógyszernek vannak mellékhatásai, de ezek nem minden esetben jelentkeznek, illetve a vérnyomás csökkentők nagyon nagy része egyáltalán nem hat a májra, s nagyon jól tolerálhatóak, mellékhatások jelentkezése nélkül.

A gyógyszerek szedése mellett, én mindig kérni szoktam a betegeket, hogy vércukorszintjükkel együtt a vérnyomásukat is mérjék, naponta kétszer, reggel és este. Azért reggel mert ilyenkor szokott a legnagyobb lenni a vérnyomás, ezért is gyakoribbak például a szívinfarktusok hajnalban, kora reggel. Az esti mérés is szükséges, mert lehet, hogy a reggeli értékek rendben vannak, de délután, estefelé megemelkedik a vérnyomás, s szükséges egy délutáni adag bevezetése.

A helyes vérnyomásmérés alapszabályai pedig a következőek:

– mindig felkaros mérőt használjunk, ne csuklóra felhelyezhetőt, mert sok esetben ezek pontatlanul mérnek.

– 5-10 perc nyugalom után mérjünk csak, továbbá ne fogyasszunk legalább fél órával  előtte kávét, alkoholt, és a dohányzás sem ajánlott. Ezek mind megemelhetik a vérnyomást.

– a karunkat mindig támasszuk meg: helyezzük az asztalra, vagy székkarjára, mivel a vérnyomás mérő mandzsettáját úgy kell felhelyezni, hogy az a szív magasságában legyen.

– fontos a megfelelő mandzsetta méret kiválasztása, se túl nagy, se túl kicsi nem jó.

– mérés közben ne beszéljünk.

– végül ne felejtsük el a mért értéket feljegyezni, ez nagyban segítheti kezelő orvosunkat.

A cél az, hogy a vérnyomásértékeket életkortól függetlenül 140/90 Hgmm alatt tartsuk, ha pedig a cukorbetegség vese szövődményei jelen vannak 130/80 Hgmm alatt.

Remélem választ tudtam adni, pár önökben is felmerülő kérdésre.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.