A zsíranyagcsere zavarai cukorbetegségben

Régebbi bejegyzéseimben már említettem, hogy a cukorbetegség nagyér szövődményeinek kialakulásában a felgyorsult érelmeszesedés is szerepet játszik. Az érelmeszesedés kialakulásában pedig kulcsfontosságú szerepet jatszanak a zsíranyagcsere zavarai, a megemelkedett vérzsír szintek.

A diabéteszes diszlipidémiának is nevezett zsíranyagcsere zavar kimondottan  cukorbetegségben jelentkezik,  jellemzője, hogy a vérben megemelkedik a triglicerid szint, és csökken a jó koleszterin mennyiség, azaz a HDL koleszterin. A HDL koleszterin szerepe, hogy a felesleges zsírokat visszaszállítja a májhoz, így azok nem rakódnak le az erek falában.

Ezen elváltozások annak tulajdoníthatóak, hogy az inzulinnak nemcsak a vércukorszint szabályozásában van szerepe, hanem a máj zsírtermelését is befolyásolja: gátolja, hogy a zsírsejtekben a zsír szabad zsírsavakra bomoljon le. Hiányában a zsírok lebomlása fokozott, túl sok szabad zsírsav jut a májhoz, melyből trigliceridet termel, a jó koleszterinből viszont csak keveset.

Sajnos a diabéteszes diszlipidémia nem inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbetegeknél elég gyakori (70-80%), míg a helyesen inzulinnal kezelt 1-es és 2-es típusú cukorbetegeknél nem gyakoribb mint az átlag populációnál. Azonban ha az inzulinkezelés nem megfelelő, ami a vércukor egyensúly romlásában is tükröződik, a vérzsírok szintén megemelkednek.

A vérzsír szintek célértékei úgy cukorbetegeknél, mint nem cukorbetegeknél a következőek:

  • Triglicerid szint< 150 mg/dl (1,7 mmol/l)
  • Összkoleszterin szint<200 mg/dl (5,2 mmol/l)
  • HDL koleszterin szint> 40 mg/dl (1 mmol/l) férfiak esetében, >50 mg/dl (1,3 mmol/l) nők esetében, azonban ha a HDL szint 60 mg/dl (1,6 mmol/l) felett van, az még előnyösebb a szívérrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében
  • LDL, rossz koleszterin szint <100 mg/dl (2,6 mmol/l), azonban ha szívérrendszeri betegség vagy vesebetegség is jelen van, célszerű 70 mg/dl (1,8) alatt tartani.

Következő levelemben pedig egy kicsit a kezelésről szeretnék beszélni:)

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.