A cukorbetegség nagyér szövődményei – Agyi érkatasztrófa

A szélütés avagy stroke a cukorbetegség másik gyakran előforduló nagyér szövődménye. Két formáját különítjük el: a tulajdonképpeni agyvérzést, amikor egy agyi ér megrepedése miatt vér önti el az agyszövetet, roncsolván azt, illetve a jóval gyakoribb iszkémiás agyi érkatasztrófa, agyérgörcs, mely az agyi erek beszűkülése miatt jön létre (lásd A cukorbetegség nagyérszövődményei), melyek teljesen elzáródnak, így az idegsejtek nem jutnak kellő mennyiségű oxigénhez.

A stroke csoportjába nem sorolható, azonban szeretném megemlíteni a tranzitórikus, azaz átmeneti iszkémiás agyérgörcsöt, mely az agyi érkatasztrófára jellemző tünetekkel jár, azonban ezen tünetek 24 órán belül teljesen megszünnek. Sokszor a betegek figyelembe sem veszik ezen tüneteket, de ilyen esetben is orvoshoz kell fordulni, mivel egy ilyen eseményen átesett betegnél  40% a valószínűsége, hogy az elkövetkezendő 5 évben stroke alakuljon ki.

A stroke típusától függetlenül  a tünetek megegyeznek, viszont változnak aszerint, hogy az agy melyik területén pusztultak el az idegsejtek (tulajdonképpen az elpusztult idegsejtek által biztosított funkciók kieséséből adódnak a tünetek) és a ezen pusztulás nagyságbeli kiterjedésétől.

Károsodhat tehát az agy azon területe mely a végtagok beidegzésért felelős, ilyenkor az érintett agyi területtel ellentétes oldali végtagon (mivel a nyúltagy-gerincvelő határon az idegek kereszetződnek, így a jobb oldali agyfélteke látja el a bal oldali testfelet) gyengeség, zsibbadás, súlyos esetben teljes bénulás jön létre. Ezt kíséri még az ellentétes oldali arcideg bénulása, melyre jellemző, hogy az arc “elcsavarodik” a szájszél nem mozog és lentebb áll a másikhoz viszonyítva.

A beszédközpont károsodása esetén a beteg nem tudja kimondani a szavakat, akadozva kezd beszélni, vagy nem érti meg a hozzá intézett beszédet, habár ő folyamatosan beszél de összefüggéstelenül.

Ha döntő módon a kisagy károsodik, látás zavar, kettős látás, szédülés, hányinger, érzés zavar járásbizonytalanság, nyelészavar jelentkezik.

Ha a fentebb említett bármelyik tünet közül valamelyik jelentkezik önnél vagy  családtagjánál, azonnal hívjon mentőt, mert ahogy az angol mondás is tartja: “TIME IS BRAIN ”, vagyis az idő agy. Minnél hamarabb kerül a beteg kóházba, annál több esély van arra, hogy az idegszövet pusztulás ne terjedjen tovább, és ne súlyosbodjanak a tünetek!

Szép napot,
Dr. Máté Beáta

Fotó: brain power by Allan Ajifo is licensed under CC BY 2.0


Hozzászólások

A cukorbetegség nagyér szövődményei – Agyi érkatasztrófa — 2 hozzászólás

 1. Tisztelt Doktornő !
  Kb 3 évvel ezelőtt bevérzett a jobb szemem. Gyengeség ,fáradtság és egy napot pihentem a mai napig sem tudok mindent hibátlanul kimondani. – észre veszem.-
  Következő nap elmentem a háziorvoshoz , ő azt mondta , örüljek , hogy a szemem vérzett be, mert
  így nem kaptam agyvérzést.A járásom nem igazán stabil, elestem kificamodott a jobb hüvejk újjam.
  A leleteim tökéletesek azóta sem tudom mi történt.
  Kérem szépen , ha tud segíteni, Ön szerint mi történt ?
  Köszönöm szépen,

  tisztelettel : Minorics Jánosné

  • Kedves Minorics Jánosné!

   A szembevérzés oka valőszínűleg a nagyon magas vérnyomás volt. A nagy nyomás miatt szétpattant egy ér a szemben, úgyanígy ez az agyban is megtörténhetett,ezért maradt meg a beszédzavar és az egyensúlyzavar. Én javasolnék egy neurológiai vizsgálatot CT-vel, mivel ezzel látható, hogy milyen elváltozások vannak az agyban. Fontos továbbá, hogy rendszeresen szedje a magasvérnyomás elleni gyógyszereket, hogy a következőkben ez ne forduljon újra elő. Sajnos ezeket a tüneteket már megszüntetni nem lehet, de egy újabb esemény megelőzhető a vércukorszint, vérzsírok és magasvérnyomás helyes kezelésével.

   Üdvözlettel,
   Dr. Máté Beáta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.