4. Rész-akarbóz

A következő gyógyszer az akarbóz, mely az alfa glukozidáz enzimek gátlása révén a szénhidrátok  bélből való emésztését, s így a glükóz felszívódását gátolja. A alfa glukozidáz enzimek felelősek ugyanis a szénhidrátok feldarabolásáért monoszacharidokra (glükóz, fruktóz, galaktóz), melyek aztán fel tudnak szívódni a véráramba.

Glucobay néven 50 vagy 100 mg-os kiszerelésben van forgalomban.

Indikációk: olyan 2-es típusú cukorbetegeknél ajnálott alkalmazása, akiknek az étkezések utáni vércukorszinjteik magasak, míg az éhomiak nagyjából normális tartományban vannak. Ezen hatást a fent említett mechanizmus révén éri el, tehát hipoglikémiát nem okoz! A glikált hemoglobin szintet kb. 0,5-1,4%-al csökkenti.

Adagolás: az akarbóz tablettákat közvetlen étkezés előtt kell bevenni, a mellékhatások elkerülése végett kis dózisban (3×25 mg, vagy 3×50 mg) kell elkezdeni, majd a vércukorértékek függvényében maximum napi 600 mg-ra emelhető.

Mellékhatások: leggyakoribb mellékhatásai a puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, melyek főleg akkor jelentkeznek ha háztartási cukrot, illetve ezt tartalmazó ételt vagy italt fogyaszt a beteg, mivel ezek felszívódásat az akarbóz gátolja, így a vastagbélbe jutnak kiváltva a fenti panaszokat. Azonban ha a diétát szigorúan betartó betegeknél, a kezelést követően napokig fennállnak ezen tünetek, a gyógyszer szedésének felfüggesztése is szükségessé vállhat. Nagyon ritkán allergiás kiütések, májenzim emelkedés jelentkezhet, ezért a kezelés elkezdése után az első évben a májfunkciós próbák ellenőrzése szükséges.

Kontraindikációk: mivel hatását a bélben fejti ki, gyulladásos bélbetegségekben (Crohn betegség, colitis ulcerosa), bélelzáródásban nem szedhető. Ezenkívül 1-es típusú cukorbetegségben, ketoacidótikus kómában, terhesség vagy szoptatás esetén, súlyos máj vagy veseelégtelenség esetén szintén nem szedhető.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.