Alkoholfogyasztás és cukorbetegség

A jó minőségű alkhol időnkénti fogyasztása, főleg a vörös boré kedvezően hathat a szív-érrendszeri betegségekre, főleg ha ehhez remdszeres testmozgás és egészséges táplálkozás is társul. Nagy tanulmányok eredménye alapján a vörös bornak antioxidáns hatása van, illetve a HDL, azaz jó koleszterin szintet növelik, így csökkentvén az érelmeszesedés kialakulását.

Azonban az alkohol túlzott fogyasztása számos megbetegedés kialakulását elősegíti: májbetegség, gyomorfekély, bizonyos daganatok, magasvérnyomás, szívizombetegség, szívritmuszavarok.

Ami a cukorbetegeket illeti, alkalmanként ők is fogyaszthatnak alkoholt, természetesen mértékkel, de pár dologra oda kell figyelniük, ugyanis az alkohol fogyasztása cukorbetegeknél bármilyen hihetetlen is okozhat túl magas és túl alacsony vércukorszintet is.

Hogy mi is erre a magyarázat?

Az édes alkoholok mint például bor, sör, likörök mérsékelt fogyasztása a vércukorszintet megemelik hisz cukrot tartalmaznak, ezt fokozza az is, hogy az alkoholnak étvágy fokozó hatása is van. Nagy mennyiségben fogyasztva azonban ugyanúgy mint a cukrot nem tartalmazó tömény italok a vércukorszintet csökkentik. Ez azért van, mert a nagy mennyiségű alkohol a máj glükóz kibocsátását gátolja! Ha az alkohol inzulinnal vagy egyéb hipoglikémiát is okozó gyógyszerrel van együtt fogyasztva még súlyosabb hipoglikémiák alakulhatnak ki.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a zsírok után az alkohol a legkalóriadúsabb. Egy gramm alkohol szervezeten belüli elégetéséből 7 kcal szabadul fel.

Ezek tudatában lássuk mire is kell odafigyelni ha egy cukorbeteg alkoholt fogyaszt:

1. Alkohol fogyasztás előtt a vércukorszintet ellenőrizni kell, alacsony vércukorszint esetén ezt el kell halasztani. (Általában 100 mg/dl avagy 5,5 mmol/l alatt nem ajánlott, csak azután ha a beteg valmilyen szénhidrátot fogyasztott).

2. Alkoholt sohasem szabad éhgyomorra fogyasztani, mert ilyenkor sokkal gyorsabban felszívódik, ellenben ha étkezés közben fogyasszuk sokkal lasabban szívódik fel.

3. Hipoglikémia jelentkezhet az alkohol fogyasztást követő 12 órában bármikor, így a vércukorszintek gyakoribb ellenőrzése szükséges az alkohol fogyasztás követően is. 

4. Tömény italok fogyasztásánál érdemes mindig valamilyen szénhidrátot fogyasztani melléjük, hiszen ezek azok, melyeknél a hipoglikémia rizikója magasabb.

5. Az édes borok, likőrök, koktélok fogyasztása kerülendő, mivel viszonylag sok szénhidrátot tartalmaznak. A sörrel is csak mérsékelten, 2 dl sörben ugyanis 10 gramm szénhidrát van.

Megjegyezném azért azt, hogy egy pohár sör vagy bor elfogyasztása nem fogja számottevően megváltoztatni a vércukorszintet. Persze az elővigyázatosság nem árt, de a fent említett lépések betartását mindenki maga dönti el kis mennyiségű alkohol fogyasztása esetén, de ha ennél nagyobb mennyiségű alkholt szeretne valaki fogyasztani mindenképp oda kell a fent leírt dolgokra figyelni!

Szép napot és kitartást ebben a nagy melegben!
Dr. Máté Beáta

U.I. Ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékfogyasztásról!!!!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.