Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség közötti különbségek – első rész

Mint az 1-es, mint pedig a 2-es típusú diabétesz diagnózisa akkor állítható fel, ha a következő kritériumok közül legalább egy darab teljesül:

 

  1. éhomi vércukorszint két alkalommal mérve is  ≥ 126 mg/dL avagy 7 mmol/L
  2. glikált hemoglobin szint ≥ 6.5 %, vagy
  3. 75 g vízben feloldott glükóz elfogyasztása után 2 órával mért vércukorszint ≥ 200 mg/dL avagy 11.1 mmol/L, (ezt nevezzük orális glükóz tolerancia tesztnek), vagy
  4. a cukorbetegség tüneteivel rendelkező egyén esetén bármely időpontban mért vércukorszint ≥ 200 mg/dL (11.1 mmol/L).

Azt is említettem már, hogy négy különböző kategóriába sorolhatjuk a cukorbetegség típusait:

  • 1. 1-es típusú cukorbetegség- az össz cukorbeteg populáció kb. 7-10%-a
  • 2. 2-es típusú cukorbetegség
  • 3. Terhességi, avagy gesztációs diabétesz
  • 4. Egyéb- pl. hasnyálmirigy megbetegedése következtében kialakuló cukorbetegség, különböző endokrin illetve genetikai szindrómákhoz társuló diabétesz, stb.

Ebben a bejegyzésben azt szeretném tisztázni, hogy az első két kategória között mi is a különbség, illetve hogyan különíthető el a kettő egymástól. Azért tartom ezt fontosnak, mivel főleg a frissen diagnosztizált betegek, sokszor nem tudják, hogy tulajdonképpen milyen típusú cukorbetegek. Az orvossal való első találkozás, (ha nem történik kórházi bentfekvés) sokszor sajnos nagyon rövid, a rengeteg új információ és kezdeti sokk mellett nem biztos, hogy erre is tudunk figyelni.

Az 1-es típusú cukorbetegség az esetek többségében gyermekkorban, serdülőkorban és fiatal felnőttkorban jelentkezik. Az érintett egyének normális testalkatúak, nem rendelkeznek felesleges kilókkal. A betegség kialakulásának oka ismeretlen, a szervezet a saját hasnyálmirigy sejtjeit elpusztítja, így az inzulin termelés teljesen megszűnik, a vércukorszintek nagyon magasak lesznek (400-500 mg/dl avagy 22-28 mmol/l felettiek).

A hasnyálmirigy sejtek pusztulása nagyon gyors, a cukorbetegség tünetei napok alatt megjelennek és nagyon kifejezettek, ezért ezek a betegek, főleg a gyerekek és serdülők szinte mindig kórhazba kerülnek ketoacidózissal.

Tehát 1-es típus esetén az étkezési szokásoknak, testmozgásnak, testsúlynak egyáltalán nincs köze a betegség kialakulásához!!!!

Nagyon sok kutatás próbálja megtalálni az 1-es típusú cukorbetegség okát, eddig a csecsemők korai tehéntejes táplálása, bizonyos vírus fertőzések, és az oltások esetleges szerepe merült fel, azonban mai napig sem sikerült bizonyítani egyiket sem. Ami viszont biztos, hogy van egy genetikai háttere a betegségnek, vagyis csak olyan egyéneknél indul be az autoimmun folyamat, akik bizonyos génekkel születnek.

Amit még szeretnék kiemelni, mert egy gyakori tévhit: az 1-es típusú cukorbetegséget nem lehet “elkapni” nagy ijedtség miatt vagy egy stresszes szituáció után!!!!!! A stressz esetleg felgyorsíthatja az autoimmun folyamatot, s emiatt a tünetek egy stresszesebb periódus után berobbanhatnak, de semmiképpen nem a stressz okozza a cukorbetegséget.

Hogy a cukorbetegség típusának diagnózisa teljesen biztos legyen az orvos további vizsgálatokat rendelhet el, mégpedig:

C-peptid szint: tulajdonképpen a hasnyálmirigy ugyanannyi inzulint termel mint C-peptidet, ezért ha ennek szintje a 0-hoz  közelít, nincs inzulin termelés (azért nem az inzulin szintet nézik, mert ez nem olyan érzékeny, és sokkal könnyebb kimutatni a vérből)

GADA, ICA, IAA nevű antitestek, melyeket a szerevezet termel a hasnyálmirigy sejtjei ellen, és ezek a vérből is kimutathatóak

Ha a C-peptid szint alacsony, és az antitestek közül egy vagy több is pozitív az 1-es típusú cukorbetegség diagnózisa biztos.

Ami a kezelést illeti, az 1-es típusú diabétesz kizárólag csak inzulinnal kezelhető, a tabletták hatástalanok! A kezelés elkezdése után, jelentkezhet az ún “honeymoon period”, azaz “mézeshetek periódus“, amikor a vércukorszintek kiegyensúlyozottabbak lesznek, az inzulin igény csökken, de az is megtörténhet, hogy teljesen normalizálódnak, és az inzulin elhagyható. Azonban sajnos ez csak átmeneti állapot, ilyenkor a hasnyálmirigy “magához tér” és néhány hétig, hónapig, ritkán egy évig még termel inzulint, mielőtt végleg kimerülne.

Ritkán az 1-es típusú cukorbetegség jelentkezhet 30-40 éves korban, vagy  mégritkábban ezután a kor után is. Volt már olyan 70 éves nőbetegem, akinél klasszikus ketoacidózissal debutált a diabétesz, pozitív antitestekkel és alacsony C-peptid szinttel. Az autoimmun folyamat tehát, bármely életkorban beindulhat! Fontos ezért, hogy a normál testsúllyal, vagy akár enyhe túlsúllyal rendelkező, klasszikus diabéteszes tüneteket produkáló középkorú, vagy idősebb betegeknél is felmerüljön az 1-es típusú cukorbetegség gyanúja, mivel náluk nem várhatjuk a vércukorszintek javulását a gyógyszeres kezeléstől!

Következő bejegyzésben pedig folytatjuk a 2-es típusú cukorbetegséggel!

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.