Az inzulin tárolása és helyes beadása

Az inzulinkészítmények vagy előretöltött injekciós tollakban (melyeket el kell dobni, ha kifogy az inzulin belőlük) vagy patronokban találhatóak (melyekkel folyamatosan pótolni kell a töltőtollat), azonban mindkettőt ugyanúgy kell beadni.

Lássuk hogyan 🙂

– a beadás előtt mindig mossunk kezet, és vigyázunk, hogy a beadandó terület is tiszta legyen, nehogy fertőzést okozzunk

– helyezzük fel a tűt (minden beadáshoz lehetőleg új tűt használjunk) majd ellenőrizzük, hogy nincsenek-e légbuborékok benne (a tollat a tűvel felfele fordítjuk, ujjunkkal megütögetjük, hogy a buborékok a felszínre kerüljenek. Ha buborék van a patronban állítsuk a tollat 1-2 egységre s fecskendezzük ki, míg a tű hegyén megjelenik az inzulin, szükség esetén ismételjük meg). A légbuborékok bejutása a zsírszövetbe nem okoz semmilyen elváltozást, azonban ha nagyok, vagy sok van belőlük, pontatlanná teszik az adagolást

– ezután hüvelyk és mutató ujjunk közé csípjünk egy bőrredőt, ide adjuk be az injekciót, majd 5-10 másodpercig tartsuk még bent a tűt (a nyomógombot is tartsuk eközben lenyomva), hogy biztos bejusson a teljes adag

– a tűt a védőkupak segítségével távolítsuk el a tollról mindig, és dobjuk el. Így megakadályozzuk, hogy a tollból az inzulin szivárogjon, vagy levegő jusson bele, és steril is marad.

– mindig változtassuk a beadás helyét, soha ne adjuk egymást követő napokon ugyanarra a helyre az inzulint

Soha ne használjuk mással közösen a tűt és a töltőtollat sem! Továbbá fontos, hogy mindig a töltőtollnak megfelelő tűket használjuk!

A beadás helyét nem kell dörzsölni! Ne ijedjünk meg ha vércsepp jelenik meg a tű helyén, csak egy hajszálerecskét szúrtunk meg 🙂

Az intermedier hatástartamú NPH inzulinokat, és az őket tartalmazó előkevert inzulinokat mindig jól fel kell rázni a beadás előtt!

Amellett, hogy helyes technikával kell beadni nagyon fontos tudnunk azt is, hogyan is kell tárolni az inzulint:

– a nyitatlan inzulin hűtőszekrényben tárolandó, de sohasem szabad hagyni hogy megfagyjon

– az aktuálisan használatban levő inzulint szobahőmérsékleten kell tárolni (maximum 25 C°- on) száraz, hűvös, direkt napfénytől és hőtől védett helyen, azonban maximum egy hónapig csak

– az inzulint nem szabad többet használni, ha zavarossá válik, fehér kristályok jelennek meg benne, vagy ha elérte a lejárati idejét

Szép napot,
Dr. Máté Beáta

Fotó: Doctor ‘Fro by Sprogz is licensed under CC BY 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.