Az inzulinkezelés javallatai

Ahogy azt már több bejegyzésemben is olvashatták, az inzulinkezelés kötelező minden 1-es típusú cukorbeteg esetében, hiszen ezeknél a betegeknél az inzulinelválasztás teljesen hiányzik, a hasnyálmirigy béta sejtjeinek autoimmun pusztulása miatt.

Ezzel szemben 2-es típusú cukorbetegeknél az inzulinkezelésre szükség lehet a diagnózis felállításakor, vagy később is, ha a vércukorszintek nincsenek a normál tartományban, mivel az inzulinrezisztencia miatt a hasnyálmirigy sejtjei kimerültek és nem tudnak elegendő inzulint termelni. Tévhit az, hogy az inzulin bevezetése a cukorbetegség súlyosbodását jelenti, és csak a végső stádiumban használjuk, sőt jelenleg egyre több tanulmány számol be arról, hogy az inzulin minél korábbi stádiumban való bevezetésével sokkal jobb anyagcsere állapot érhető el kisebb dózisban adott inzulinnal, mivel ilyenkor a hasnyálmirigy még működik, van endogén inzulin termelés is.

Ahogy említettem az inzulin bevezetésére szükség lehet már a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisának felállításakor is, olyan esetekben amikor a vércukorszintek nagyon magasak, azaz 250-300 mg/dl felett vannak, melyet általában a jellemző tünetek is kísérnek, vagy akár ketoacidózis van jelen. Ilyenkor a glikált hemoglobin szint a 9-10 %-t meghaladja. Fontos hangsúlyoznom azt, hogy a diagnózis felállításakor elkezdett inzulinkezelés egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem lehet majd tablettás kezelésre átállni ha a vércukorszintek normalizálódtak. Ez az úgynevezett tranzitórikus inzulinkezelés, mely hozzájárul az inzulinrezisztencia gyors csökkentéséhez, ugyanakkor enyhíti a béta sejtek működésének zavarát.

A magas vércukorszintek miatt kialakuló krízisállapotokban is (diabéteszes ketoacidózis, hiperglikémiás, hiperozmoláris állapot, laktát acidózis) az inzulinkezelés bevezetése szükséges amíg az anyagcsere állapot rendeződik. Ezután pedig a kezelőorvos eldönti, hogy szükséges- e az inzulinkezelés folytatása vagy sem.

Ezek mellett az inzulinkezelés bevezetésére akkor is szükség van, ha 2 vagy 3 orális antidiabetikus szer maximális dózisban való szedésével és inkretin mimetikum injekciók alkalmazásával helyes életmód terápia mellett nem tudjuk elérni a kívánt célértékeket, a glikált hemoglobin szint, éhomi is étkezés utáni vércukorszintek is magasak (glikált hemoglobinszint >7%, éhomi vércukorszint > 130 mg/dl, étkezés utáni vércukorszint > 180 mg/dl) .

Akut, kórházi ellátást igénylő helyzetekben mint például szívinfarktus, agyi érkatasztrófa, súlyosabb fertőző betegség felléptekor szintén szükségessé válik az inzulinkezelés, hiszen ilyenkor számíthatunk arra, hogy a cukorbetegség dekompenzálódik és a vércukorszintek megemelkednek. Nagyobb műtétek, melyek a has- vagy mellüreg megnyitásával járnak szintén a cukorbetegség dekompenzálódásához vezethetnek, így indikált az inzulin bevezetése.

Ugyanakkor ha az orális antidiabetikus szerek alkalmazása ellenjavallt, például terhesség, szoptatás, súlyos máj- vagy veseelégtelenség esetén, vagy olyan mellékhatások lépnek fel, melyek miatt a kezelés tovább nem folytatható, az inzulin alkalmazásra kell rátérni.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta

Fotó: Injecting Insulin by Tess Watson is licensed under CC BY 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.