Az inzulinkezelés mellékhatásai

Az inzulinkezelés mellékhatásai a következők lehetnek:

  1. Hipoglikémia, túl alacsony vércukorszint: a leggyakrabban előforduló mellékhatás, és sajnos az enyhe, közepes hipoglikémiák elkerülhetetlenek ha optimális vércukorszint kontrollt akarunk elérni. Ezen mellékhatás gyakrabban fordul elő 1-es típusú cukorbetegeknél, vagy ha a diabétesz 10 évnél régibb, előrehaladott életkorúaknál, veseelégtelenség, alkoholfogyasztás esetén, kihagyott étkezések, előre be nem tervezett fizikai aktivitás esetén. Bővebben itt olvashat a hipoglikémia tüneteiről, okairól, kezeléséről.
  1. Testsúlygyarapodás: mely főleg az inzulinkezelés elkezdésekor lép fel, és több oka lehet:

– javul a vércukorszint, megszűnik a glükóz ürítése vizeleten keresztül, így plusz szénhidrát mennyiség marad vissza
– az inzulinkezelés előtti esetleges fogyás rendeződése
– túl nagy adagban elkezdett inzulinkezelés az enyhe hipoglikémiák miatt az étvágy növekedéséhez vezet
– megnő a kalóriabevitel, a hipoglikémiás események korrekciója vagy épp megelőzése miatt
– fizikai aktivitás csökkenése

A testsúlygyarapodás mérséklése érdekében ezért fontos a rendszeres fizikai aktivitás, megfelelő dózisú inzulin alkalmazása, melyet az étrendünk és fizikai aktivitásunk figyelembevételével kell kiszámolni, a hipoglikémiás események glükózzal való korrekciója, és nem egyéb táplálékokkal, valamint az inzulin analógok előnybe részesítése, melyek mellett a hipoglikémiák ritkábban fordulnak elő. Hasznos lehet továbbá még ha metforminnal együtt kezdjük el az inzulinkezelést, hisz ennek ahogy már említettem testsúlycsökkentő hatása is van, és a vércukorszintek karbantartásához is nagy mértékben hozzájárul.

  1. Inzulin allergia: mely nagyon nagyon ritkán fordul csak elő, jelentkezhet a beadás helyén mint viszkető, égő érzés bepirosodással, vagy az egész testre kiterjedhet: kiütések, nehézlégzés, gége ödéma formájában. Azonban a humán inzulinok elterjedésével ezen mellékhatással szinte nem is kell számítani.
  1. Lipodisztrófia: mivel az inzulint a bőr alatti zsírszövetbe kell befecskendezni, itt kétfajta elváltozást hozhat létre: zsírfelhalmozódást, apró csomócskák formájában, vagy zsírszövet pusztulást, apró benyomódások, “lyukak” formájában. Ezen elváltozások kialakulásának pontos oka ismeretlen, jelentőségük abban áll, hogy belőlük az inzulin felszívódása bizonytalan, ezért nem szabad ilyen helyre beadni az inzulint. Ami a megelőzésüket illeti, fontos, hogy kellő hosszúságú tűt alkalmazzunk, és folyamatosan változtassuk az inzulin beadási helyét,
  1. Vízvisszatartás: szintén nagyon ritka mellékhatás, az inzulin a nátrium ürítését gátolja, a visszamaradt nátrium pedig vizet von maga után, így az alsó végtagok megdagadhatnak.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta

Fotó: headache by psyberartist is licensed under CC BY 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.