A cukorbetegség nagyér szövődményei – Az iszkémiás szívbetegség

Ahogy azt ígértem, a következő bejegyzéseimben a cukorbetegség makrovaszkuláris szövődményeiről szeretnék részletesebben írni.

Kezdeném a sort az iszkémiás szívbetegséggel, mely a  szívet ellátó koszorúerek ateroszklerózisa miatt jön létre, melyek beszűkülnek, vagy teljesen el is záródhatnak, így a szívizom nem jut kellő mennyiségű oxigénhez. Megnyilvánulásai formái többfélék lehetnek: teljesen tünetmentes (sajnos cukorbetegek körében az autonóm neuropátia kialakulásának következtében sok esetben a betegek nem érzik a fájdalmat, lásd itt A diabéteszes neuropátia autonóm formái, vezethet továbbá szívelégtelenség, ritmuszavarok kialakulásához, vagy akár hirtelen halálhoz.

Gyakori megnyilvánulása a stabil angina pectoris, vagyis fizikai munkára, étkezésre, stresszre, hideg levegőre jelentkező, szegycsont mögötti mellkasi szorító-nyomó jellegű fájdalom, mely kisugározhat a karba, állba, hátba. A fájdalom nyugalomra vagy nitroglicerin spray hatására perceken belül megszűnik. Beszélhetünk egy másik formáról is, az ún instabil angináról, mely egy súlyosabb állapotot jelez (az erek beszűkülése nagyobb mértékű),  mivel a fájdalom nemcsak akkor jelentkezik amikor a szívnek nagyobb vérellátást kell biztosítson például fizikai munka során, hanem már nyugalomban is.

Az iszkémiás szívbetegség heveny megnyilvánulási formája a szívinfarktus, mely cukorbetegeknél létre jöhet mellkasi fájdalmak nélkül is, ezért minden olyan esetben amikor, rosszullét, sápadtság, verítékezés, gyengeség lép fel, melynek konkrét okát nem találjuk, azonnal forduljunk orvoshoz. Fontos tudni azt is, hogy a fájdalom  ha jelen is van, nem feltétlenül hirtelen, nagy intenzitással lép fel, jelentkezhet nagyon alattomosan is, fokozatosan erősödve.

Tehát ha a szívinfarktus legkisebb gyanúja is felmerül, ne habozzunk azonnal orvosi segítséget hívni, mivel a szívinfarktus kezelése CSAK KÓRHÁZBAN történhet, és nagyon fontos, hogy ezt minnél hamarabb el is lehessen kezdeni.

Minden jót kíván,
Dr. Máté Beáta

Fotó: Mended Heart by Fairy Heart ♥ is licensed under CC BY-SA 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.