5.rész- dapagliflozin és empagliflozin

Az SGLT-2 csoportjába tartozó empagliflozin és dapagliflozin a cukorbetegség kezelésében alkalmazott legújabb gyógyszerek. Az empagliflozin Jardiance néven 10 és 25 mg-os kiszerelésben kapható, míg a dapagliflozin Forxiga néven 5 vagy 10 mg-os formában.

Az empagliflozin metforminnal kombinálva is kapható, Synjardy néven, mely 5/850 mg vagy 12.5/1000 mg-os formában kapható.

A dapagliflozin 5mg- ja is megtalálható metforminnal kombinálva, 850 vagy 1000 mg-os kiszerelésben Xigduo néven.

Indikációi: olyan 2-es típusú cukorbetegekeknél alkalmazzuk őket akiknél kombinált gyógyszeres terápia mellett is magas vércukorértékeik vannak. Vércukorszint csökkentő hatásukat azáltal érik el, hogy a vesében működő nátrium-glükóz kotranszporter fehérjét gátolják, mely a glükóz vizeletből való visszaszívódásáért felelős. Ha ezen SGLT-2 fehérjét legátoljuk kb. 50-70 gramm glükóz távozik a szervezetből. Ezen fehérje gátlása nemcsak a glükóz, hanem a nátrium kiürülését is serkenteni fogja, így csökkentve a vérnyomást és testsúlyt is! A glikált hemoglobin szintetet kb. 0.5-0.8%-al csökkentik.

Az empagliflozin azonban számos nagy tanulmányban is kedvezően befolyásolta a szív-érrendszeri betegségek alakulását: az empagliflozint szedőknél csökkent a szívelégtelenség miatti kórházi beutalások száma, illetve a szív-érrendszeri okok miatt bekövetkező elhalálozások száma.

Ezt figyelmebe véve tehát, az empagliflozin kifejezetten ajánlott szívbetegség és cukorbetegség együttes fennállása esetén.

Adagolás: az empagliflozon napi adagja általában 1×10 mg, szükség szerint napi 1×25 mg-ra emelhető. A dapagliflozin maximális napi adagja pedig 10 mg. Mindkét tablettát napi egyszer kell csak bevenni, étkezésektől és napszaktól függetlenül. Azonban törekedni kell arra, hogy minden nap azonos időpontban történjen a bevétele.

Mellékhatások: leggyakoribb mellékhatása ezen gyógyszercsoportnak a húgyúti fertőzések, illetve nőknél a gombás hüvelyfertőzések. Ha hipoglikemizáló gyógyszercsoporttal van együtt adagolva, a hipoglikémiás események kockázata  megnövekszik. Jelentkezhet még a megszokottnál gyakrabban jelentkező vizelési inger, esetleg kiszáradás.

Kontraindikációk: 1-es típusú cukorbetegség, terhesség, szoptatás, ketoacidótikus kóma, veseelégtelenség esetén nem szabad elkezdeni a kezelést. Visszatérő húgyúti fertőzések esetén mérlegelendő a döntés, mivel az SGLT2 gátló kezelés bevezetése gyakoribbá, súlyosábbá teheti a fertőzéseket. Súlyos hasmenéssel, hányással járó megbetegedésekben a kiszáradás veszélye fokozott, így a kezelőorvos a kezelés rövidtávú felfüggesztése mellett dönthet.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.