E-mentes csirkemell sonka

Nagyon szeretem a csirkehúst. Könnyű, finom ételek készíthetőek belőle gyorsan. A disznóhússal szembeni nagy előnye, hogy jóval kevesebb zsírt tartalmaz, főleg a csirkemell. Míg  100 gr disznóhúsban átlagosan 15-16 gramm van (azonban zsírosabb hús akár 26-28 grammot is tartalmazhat), addig 100 gramm csirkehúsban 3-4 gramm van csak, persze ha bőr nélkül fogyasztjuk. A belőlük készült felvágottakkal is hasonló a helyzet, de sajnos a csirkéből készült párizsi, vagy virsli mindig jóval több zsírt tartalmaz, mivel készítésükkor hozzáadnak mindenféle zsírt is, nem beszélve a sok ízfokozóról és tartósítószerről.

Ezért döntöttem úgy , hogy megpróbálom itthon elkészíteni, lássuk mi jön ki belőle. Találtam is több receptet is, de a legegyszerűbbel kezdtem, s annyira bevált, hogy ma is ezt használom. Aki szereti a pulykahúst abból is nyugodtan el lehet készíteni, ugyanolyan finom, s a pulykahús zsírtartalma nem magasabb mint a csirkehúsé. Ahogy azt már említettem a húsok nem tartalmaznak  szénhidrátot, tehát nem befolyásolják a vércukorszintet.

Íme a recept:

Ami szükséges: csirkemell vagy pulykamell (én általában egy nagyobb darab mellből készítem), só, bors mindenképp, kevés fokhagymapor.  Az íz feldobható zöld fűszerekkel: bazsalikom, majoránna, oregánó, vagy zöldpetrezselyemmel, metélőhagymával.

A húst leőröljük, majd sózzuk, borsozzuk, aki szereti tehet bele egy kiskanálnyi fokhagymaport.Jól összekeverjük, majd pár órára hűtőbe rakjuk, hogy az ízek jól összeérjenek (habár volt már olyan, hogy siettem s azonnal beraktam sülni). Ezután alufóliába rakjuk, és jó szorosan rudat formázunk belőle, s a végeit is szorosra csavarjuk. Kb 30-40 percre berakjuk a sütőbe, a tepsibe a rúd mellé 1 dl vizet öntünk. Hagyjuk kihűlni, s már fogyaszthatjuk is. Ez az alap változat. Bátran ajánlom, hogy próbálják ki zöld fűszerekkel, vagy aprítsanak bele pár szem olajbogyót, vagy kockára vágott pirospaprikát. Látványos, étvágy gerjesztő sonkát kapnak eredményül az biztos 🙂

Reggelire, vagy vacsorára sok zöldséggel ízletes szendvics készíthető belőlük. Próbálják ki, megéri!

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.