8.rész- Exenatid és lixisenatid

Az exenatid a GLP-1 receptor agonisták csoportjába tartozó, bőr alá beadandó injekciók formájában kapható gyógyszer.

Byetta 1,2 és 2,4 ml-es előretöltött tollak formájában kapható. Egy tollban 60 adag van, az 1,2 ml-es tollakban egy adag beadásával 5 mcg, míg a 2,4 ml-es toll esetén 10 mcg exenatid jut a szervezetbe.

A lixisenatid szintén a GLP-1 analógok csoportjába tartozik, Lyxumia néven 3 ml-es előretöltött injekciós tollakban vásárolható meg. Egy dobozban két toll van: egy zöld, melyből egy adag 10 mcg, illetve egy lila melyből egy adag 20 mcg.

Indikációk: Főleg túlsúlyos 2-es típusú cukorbetegeknél alkalmazzuk őket, mivel a vércukorszint csökkentése mellett csökkentik az étvágyat, és számos tanulmány is 3-5 kg-os testsúlycsökkenésről számolt be alkalmazásuk során.

Vércukorszint csökkentő hatásukat a bélben termelődő GLP-1 hormon hatásának utánzása révén érik el, vagyis: a gyomor ürülését lassítják, csökkentik az étvágyat, serkenti a hasnyálmirigy inzulin termelését. Azonban, ahogy a vércukorszint a normál tartományhoz közel kerül, a GLP-1 inzulin elválasztást serkentő hatása megszűnik, így tehát hipoglikémiát nem okoznak. A glikált hemoglobin szintet 0,8-0,9%-al csökkentik.

Adagolás: az exenatidot napi kétszer, az étkezések előtt 1 órával kell beadni a has, kar vagy comb alatti zsírszövetbe. A kezelést általában az 5 mikrogrammos Byettával kezdjük, majd a kezelőorvos javaslatára ha a vércukorszintek nem kielégítőek áttérhetünk a 10 mikrogrammosra is. A lixisenatidot naponta egyszer kell csak beadni szintén a bőr alatti zsírszövetbe. Bármelyik étkezés előtt egy órával előtte be lehet adni, de lehetőleg minden nap ugyanannál az étkezésnél. A kezelést 10 mcg dózisban kell kezdeni, mely két hét után napi 20 mcg-ra emelendő.

Mellékhatások: leggyakoribb mellékhatása a hányinger, émelygés, puffadás, melyek a kezelés elején jelentkeznek, és általában pár agad beadása után megszűnnek. Ezen mellékhatások megelőzése érdekében fontos, hogy az étkezés előtt 1 órával mindig be legyenek adva, illetve az étkezés abbahagyása, ha a teltségérzet jelentkezett. Ritkábban hasmenés, hasi fájdalmak is felléphetnek. Nagyon ritkán allergiás reakciók, akut hasnyálmirigy gyulladás léphet fel. Hipoglikémiát általában csak akkor okoznak ha más inzulin elválasztást serkentő gyógyszerrel vannak társítva.

Kontraindikációk: 1-es típúsú cukorbetegség, terhesség, szoptatás, diabéteszes ketoacidózis, súlyos gyomor-bél traktusi betegségek, akut hasnyálmirigy gyulladáson átesett betegek, végstádiumú veseelégtelenség.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.