10. Rész- Exenatid LAR és dulaglutid

Az exenatid LAR az exenatid elhúzódó hatású formája, mely Bydureon néven 2 mg-os előretöltött tollként van forgalomban.

A dulaglutid Trulicity néven 0.75 vagy 1.5 mg oldatos injekció formájában kapható.

Indikációk: ezeket is főleg túlsúlyos 2-es típusú cukorbetegeknél alkalmazzuk, mivel a vércukorszint csökkentése mellett csökkentik az étvágyat, és számos tanulmány is 3-5 kg-os testsúlycsökkenésről számolt be alkalmazásuk során. A HbA1c szintet kb 1%-al csökkentik.

Vércukorszint csökkentő hatásukat a bélben termelődő GLP-1 hormon hatásának utánzása révén érik el.

Adagolás: A Bydureont, mivel elhúzódó hatású exenatidot tartalmaz egy héten csak egyszer kell beadni a bőr alatti zsírszövetbe. Étkezéstől függetlenül a nap bármelyik szakában beadhatjuk, a fontos csak az, hogy a hét mindig ugyanazon a napján! A Bydureon heti maximális adagja 2 mg. Ehhez hasonlóan a dulaglutid is elhúzódó hatástartamú így ezt is egy héten egyszer kell csak beadni a Bydureonhoz hasonló módon. A Trulicity maximális heti adagja 1.5 mg.

Mellékhatások: ezeknek is a leggyakoribb mellékhatásuk a hányinger, émelygés, puffadás. Ritkábban hasmenés, hasi fájdalmak is felléphetnek. Nagyon ritkán allergiás reakciók, akut hasnyálmirigy gyulladás léphet fel. Hipoglikémiát általában csak akkor okoznak ha más inzulin elválasztást serkentő gyógyszert, pl, szulfonilureát is szed a beteg.

Fontos még tudni, hogy a Bydureon beadása után kis csomók jelenhetnek meg, ez teljesen normális, és általában 4-8 hét alatt magától elmúlik. Akkor kell csak orvoshoz fordulni ha a csomók bepirosodnak, fájdalmassá vállnak.

Kontraindikációk: hasonlóak az eddigiekben részletezett GLP-1 receptor analógokéhoz, vagyis 1-es típúsú cukorbetegség, terhesség, szoptatás, diabéteszes ketoacidózis, súlyos gyomor-bél traktusi betegségek, akut hasnyálmirigy gyulladáson átesett betegek, végstádiumú veseelégtelenség.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.