6. Rész- Gliclazid és glimepirid

A szulfonilureák csoportjába több inzulin elválasztást serkentő gyógyszer is tartozik, de a két leggyakrabban használt ezek közül a gliclazid, Diaprel, Gliclada, Esquel, Diabrezide vagy Gliclazid néven, illetve a glimepirid,avagy kereskedelmi nevén Amaryl, Dialosa, Gliprex, Amyx, Glimeran, Meglimid, Glibegamma.

A gliclazid MR a gliclazid tabletta módosított hatóanyagleadású formája, mely lehetővé teszi a napi egyszeri adagolást!

A gliclazid 30, 60 és 80 mg-os, míg a glimepirid 1, 2, 3, 4, 6 mg-os tabletták formájában van forgalomban.

Indikációk: Olyan 2-es típusú cukorbetegeknél javallt alkalmazásuk, akiknél egyéb gyógyszerekkel nem lehetett a vércukorszinteket beállítani, de az inzulin elválasztás fokozása révén a szulfonilureáktól javulást várunk. Fő hatásuk tehát a hasnyálmirigy béta sejtjeinek serkentése inzulin termelésre. Egyik leghatékonyabb vércukorszint csökkentő gyógyszercsoport, hisz a glikált hemoglobin szintet kb. 1,5-2%-al csökkentik.

Adagolás: a gliclazid MR tablettát, közvetlenül reggeli előtt kell bevenni, lehetőleg minden nap ugyanabban az órában. Napi adagja általában 60 mg, a vércukorszintek függvényében maximum 120 mg-ra lehet emelni. A nem elhúzódó hatású gliclazidot napi háromszor az étkezések előtt kell bevenni, napi maximális dózis 320 mg. A glimepiridet szintén reggel, közvetlenül étkezés előtt kell bevenni, általában napi 1 mg-al kezdjük a kezelést, majd a vércukrok függvényében maximum 6 mg-ra emelhető.

Mellékhatások: leggyakoribb mellékhatásuk a hipoglikémia, főleg idősebbeknél, illetve a testsúlygyarapodás, ritkán májműködési zavarok is felléphetnek, esetleg allergia, hasmenés, hasi fájdalmak.

Kontraindikációk: 1-es típusú cukorbetegség, terhesség, szoptatás, diabéteszes ketoacidózis, súlyos máj vagy veseelégtelenség. Közvetlenül műtétek előtt vagy után, illetve akut, súlyos megbetegedések (szívinfaktus, agyi infaktus, fertőzések) miatt felborult szénhidrátanyagcsere rendezés céljából a velük való kezelés bevezetése szintén nem ajánlott, valamint azoknál  a betegeknél, akik eleve ilyen gyógyszereket szednek, célszerű az adagolásukat felfüggeszteni és tranzitorikus inzulin kezelésre áttérni az általános állpot illetve vércukorszintek javulásáig.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.