7. Rész – Gliquidon és gliplizid

Két gyógyszer maradt még az inzulin elválasztását serkentő szulfonilureák csoportjából: a gliquidon, mely 30 mg-os, és Glurenorm néven forgalmazzák, illetve a gliplizid, mely 5 és 10 mg-os Glucotrol XL néven kapható.

Indikációk: Olyan 2-es típusú cukorbetegeknél javallt alkalmazásuk, akiknél egyéb gyógyszerekkel nem lehetett a vércukorszinteket beállítani, de az inzulin elválasztás fokozása révén a szulfonilureáktól javulást várunk. A glikált hemoglobin szintet kb. 1,5-2%-al csökkentik. A gliquidone az egyetlen olyan szulfonilurea készítmény mely veseelégtelenségben is alkalmazható, mivel nem a vesén keresztül, hanem az epével ürül ki.

Adagolás: a gliquidone gyógyszert napi egyszer, a reggeli étkezés előtt kell bevenni, s utánna soha nem szabad kihagyni a reggelit. A napi maximális adag 120 mg. A gliplizidet szintén a reggeli előtt kell csak bevenni, maximális adagja 20 mg.

Mellékhatások: leggyakoribb mellékhatásuk a hipoglikémia, főleg idősebbeknél, illetve a testsúlygyarapodás, ritkán májműködési zavarok, allergia  is felléphetnek. Szedésüknél jelentkezhetnek még hasi fájdalmak, hasmenés, hányinger, hányás, fehérvérsejt és vérlemezke szám csökkenés is.

Kontraindikációk: 1-es típusú cukorbetegség, terhesség, szoptatás, diabéteszes ketoacidózis, súlyos máj vagy veseelégtelenség (ahogy fent is említettem a gliquidone az epével ürül ki, így veseelégtelenségben is adható). Közvetlenül műtétek előtt vagy után, illetve akut, súlyos megbetegedések (szívinfaktus, agyi infaktus, fertőzések) miatt felborult szénhidrátanyagcsere rendezés céljából a velük való kezelés bevezetése szintén nem ajánlott, valamint azoknál  a betegeknél, akik eleve ilyen gyógyszereket szednek, célszerű az adagolásukat felfüggeszteni és tranzitorikus inzulin kezelésre áttérni az általános állpot illetve vércukorszintek javulásáig.

A glibenclamid is a szulfonilureák csoportjába tartozik, ma már viszont nem nagyon használják, mivel szedés esetén a hipoglikémia veszélye kétszer nagyobb mint más szulfonilurea készítményeknél. Emellett kedvezőtlenül befolyásolja a szív oxigénhiányos állpotokhoz való alkalmazkodását is.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.