Vércukorszint mérés – hányszor és mikor

Az, hogy hányszor kell vércukrot mérni otthon a kezelés típusától függ. A következőkben röviden ismertetni szeretném, hogy a különböző kezelési sémák függvényében hányszor is szükséges a vércukorszint mérés.  Az otthoni vércukorszint mérés  nagyban segíti a kezelőorvost, hisz ennek tudatában változtathat a kezelésen illetve diétán.

1. Csak diétával, vagy diétával és szájon át szedhető antidiabetikumokkal kezelt betegeknél elegendő ha hetente egy nap háromszor, a főétkezések előtt végeznek vércukorszint mérést, mert lehet, hogy a reggeli értékek rendben vannak, de például este a vércukorszint megemelkedik, így szükséges lehet az adagok vagy a bevétel időpontjának módosításara. Havonta kétszer pedig a főétkezések előtt, és utána 2 órával is, azaz 6x kell mérni. Ez azért fontos, mert lehet hogy az ún. posztprandiális, étkezés utáni értékek magasak, annak ellenére, hogy az étkezések előtt jók voltak, ilyenkor egy speciális gyógyszert kell bevezetni, mely direkt csak az étkezések után segít be a hasnyálmirigynek, hogy csökkentse a vércukorszintet.

2. Tablettákkal és napi egyszeri, közepes hatástartamú vagy bázisinzulin adagolás esetén kétnaponta reggel, éhgyomorra is szükséges a vércukorszint mérés, így követhető a legjobban, hogy elég volt-e az este beadott inzulin: ha túl alacsony csökkenteni, ha pedig túl magas, a dózist növelni kell. A reggeli magas vércukorszint hátterében azonban az is állhat, hogy az esti adag túl sok, így éjszaka hipoglikémia következik be, emiatt a a vércukorszintet emelő hormonok szintje megnő, így magas vércukorszintekre ébredünk.
Ezért ajánlanám, hogy mielőtt az esti inzulinadagot növelnénk, párszor végezzünk éjszakai mérést is.

Ezenkívül hetente itt már két nap is szükséges a napi háromszoros mérés, havonta pedig egyszer-kétszer étkezések után is kell mérni. Így a kezelőorvos könnyen eldöntheti, hogy megfelelő- e kezelési séma, vagy ki kell egészíteni.

3. Napi kétszeri előkevert inzulin, vagy intenzív inzulinkezelés esetén naponta háromszor kell mérni, mivel ezekben az esetekben sokkal nagyobb az esélye a hipoglikémiás események előfordulásának, illetve az étkezések szénhidráttartalmának megfelelően a gyors inzulinok adagját módosítani kell. Javasolnám a minden napos lefekvés előtti vércukormérést is, így minimalizálható a legjobban az éjszakai hipoglikémiák előfordulása. Továbbá hetente egy-két alkalommal az étkezések után is mérni kell.

Minden mérés előtt fontos, hogy jól kezet mossunk, de nem szükséges az újj alkoholos fertőtlenítése, mert így a vércsepp felhígul, a vércukorszint pedig alacsonyabb lesz mint valójában.

Mindhárom kezelési sémára igaz, hogy ha megváltozik a kezelés, vagy az inzulin adagokon módosítunk, vagy épp valamilyen fertőzésen esünk át szükségessé válik a gyakoribb mérés.

Minden mérést egy füzetbe jegyezzünk fel, a dátummal és pontos időponttal együtt. Intenzív inzulin kezelés esetén az is segítheti a kezelőorvost, ha a főétkezések szénhidráttartalmát is beírjuk.

Soha ne próbáljuk meg “szépíteni” az értékeket, mert így az orvos talán nem változtat a kezelésen, hisz jónak látja a vércukorgörbénket, azonban a magas vércukorszintek miatt a szövődmények szép lassan kialakulnak.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta

Fotó: Glucometer cables by Tunstall is licensed under CC BY 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.