12. Rész-Linagliptin, vildagliptin és alogliptin

A mai bejegyzésben a DPP-4 inhibitorok csoportjába tartozó legújabb három gyógyszert szeretném röviden ismertetni.

A sita- és saxagliptinhez hasonlóan a dipeptidil peptidáz- 4 enzimet gátolják, így az inkretin molekulák nem bomlanak le, s kifejthetik vércukorcsökkentő hatásukat.

A linagliptin 5 mg-os Trajentaként, míg metforminnal kombinálva Jentadueto néven kapható.

A vildagliptin Galvus néven 50 mg-os tabletták formájaban kapható, metforminnal kombinálva pedig Eucreas, Icandra, Zomarist néven.

Az alogliptin Vipidia néven 6,25, 12.5, 25 mg-os tablettákban kapható, míg metforminnal kombinláva Vipdomet néven.

Indikációk: 2-es típúsú cukorbetegség esetén ha egyéb orális antidiabetikumokkal nem kielégítőek a vércukorszintek. A glikált hemoglobin szintet kevésbé csökkentik mint a GLP-1 receptor agonisták. Kb. 0.6-0.9%-os csökkenés várható tőlük.

Adagolás: a linagliptint és alogliptint naponta egyszer kell bevenni, általában reggel, étkezéstől függetlenül. A linagliptin napi maximális adagja 5 mg, míg az alogliptiné 25 mg. A vildagliptin napi maximális adagja 100 mg, melyet két részre osztava kell bevenni.

Mellékhatások: leggyakoribb mellékhatások a gyomor-bél traktus szintjén jelentkeznek hányinger, hányás, puffadás. Jelentkezhet még fejfájás, szédülés, lábdagadás, náthára jellemző tünetek. Nagyon ritkán allergiás reakciók, illetve akut hasnyálmirigy gyulladás léphet fel. Hipoglikémiát általában csak akkor okoznak ha más inzulinelválasztást serkentő gyógyszerrel vagy inzulinnal együtt vannak alkalmazva.

Kontraindikációk: 1-es típúsú cukorbetegség, terhesség, szoptatás, ketoacidótikus kóma, súlyos vese vagy májelégtelenség, akut hasnyálmirigy gyulladáson átesett betegek.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.