Cukorbetegségben használt gyógyszerek: 1.rész-metformin

A következő bejegyzésekben a 2-es típusú cukorbetegségben használt gyógyszerekről szeretnék röviden írni. Kezdeném is a legrégebben és egyben napjainkban is leggyakrabban használt készítménnyel, mely nem más mint a  metformin.

Számos gyógyszer cég forgalmazza a következő kerskedelmi neveken: Siofor, Glucophage, Metfogamma, Meguan, Meforal, Merckformin, Adimet, Metformin.

Ezenkívül az utóbbi években számos olyan gyógyszer is megjelent, mely metformint és más a cukorbetegség kezelésében használt gyógyszert kombinációban tartalmazza, így elegendő egy tablettát bevenni kettő helyett. Ilyen készítmények például: Janumet (+szitagliptin), Velmetia (+szitagliptin), Komboglyze (+ szaxagliptin), Eucreas (+ vidagliptin), Jantedueto (+linagliptin), Vipdomet (+alogliptin), Competact (+ pioglitazon), Glibomet (+ glibenclamid), Xigduo (+ dapagliflozin), Synjardy (+empagliflozin).

A metformint 500, 850, 1000 mg-os tabletták formájában vásárolhatjuk meg.

Indikációi: Amennyiben kontraindikációk nem állnak fent az elsővonalbeli kezelést jelenti frissen felfedezett diabétesz esetén, de a cukorbetegség során amennyiben új gyógyszerek, vagy akár inzulin is kerül bevezetésre a metformin terápia folytatható.

Fő hatása az inzulin rezisztencia csökkentése: a máj glükóz termelését csökkenti, ugyanakkor az izmokban serkenti a glükóz felhasználását. Főleg az éhomi vércukorszintet csökkenti, azonban nagy előnye, hogy hipoglikémiát nem okoz és testsúlycsökkentő hatása is van !!! Egyik leghatékonyabb antidiabetikus gyógyszerünk, 1-2%-os glikált hemoglobin csökkenést okoz!

Adagolás: A metformin kezelést általában napi 2×500 mg-al kezdjük, majd pár nap elteltével ha hasmenés nem jelentkezik, a vércukor értékek függvényében tovább emelendő. Napi maximális dózis 2500 mg, azonban nagy tanulmányok eredményei alapján az optimális dózis 2000 mg. A metformint étkezést követően kell bevenni!

Mellékhatások: Leggyakrabban hasi panaszokat okoz: puffadás, hasi görcsök, hasmenés. Éppen ezért mindig kis dózissal kell elkezdeni a kezelést, és étkezést követően bevenni a tablettákat. Fontos tudni, hogy ha hasmenés jelentkezik, nem kell azonnal abbahagyni a kezelést, mivel általában ez magától megszűnik. Egyéb ritka mellékhatások a laktát acidózis, mely általában csak akkor jelentkezik, ha kontraindikációk fennálltakor alkalmazzuk a metformint; B12 vitamin hiány, mely nagyon ritkán vérszegénységet okozhat, mivel a vérképzéshez nemcsak vas, hanem B12 vitamin is szükséges.

Kontraindikációk: 1-es típusú cukorbetegségben, ketoacidózisban, terhességben nem alkalmazzuk. Továbbá mivel a metformint a máj dolgozza fel, és a vesén keresztül ürül ki, súlyos máj  és vesebetegségben is kontraindikált használata. Ezenkívül súlyos szívelégtelenségben, légzési elégtelenségben, súlyos fertőzésekben sem alkalmazzuk laktát acidózis kialakulásának veszélye miatt.

Külön kiemelném azokat az eseteket amikor olyan kivizsgálás fog történni, mely intravénás kontrasztanyag beadását igényli. Ilyenkor akut veseelégtelenség alakulhat ki nagyon ritkán, s így a beszedett metformin nem tud kiürülni, s laktát acidózis alakulhat ki. Emiatt fontos a bőséges folyadékfogyasztás a beavatkozás után, illetve ha már eleve  veseelégtelen betegen történik a beavatkozás, utánna 2 napig a folyadékfogyasztás mellett nem szabad a metformint bevenni!

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.