Mi is az a diabétesz, avagy cukorbetegség?

A cukorbetegség, latinul diabetes mellitus, szó szerinti fordításban édes, bőséges vizeletürítést jelent. Lefolyását tekintve krónikus betegség, sok esetben  jól kezelhető, egyensúlyban tartható, de éppen úgy mint a magasvérnyomás nem gyógyítható meg, a beteget élete végéig elkíséri.

A betegség kialakulásának oka a vércukorszintet szabályozó inzulinnak nevezett, hasnyálmirigy által termelt hormon termelődésének zavara, melynek következtében a vércukorszint állandóan magas marad.

Space

Mely kritériumok segítségével állítható fel a cukorbetegség diagnózisa?

  1. éhomi vércukorszint két alkalommal mérve is 126 mg/dL avagy 7 mmol/L felett van, vagy
  2. glikált hemoglobin szint, melyről a későbbiekben még szó lesz > 6.5 %, vagy
  3. 75 g vízben feloldott glükóz elfogyasztása után 2 órával mért vércukorszint ≥ 200 mg/dL avagy 11.1 mmol/L, (ezt nevezzük orális glükóz tolerancia tesztnek), vagy
  4. a cukorbetegség tüneteivel rendelkező egyén esetén bármely időpontban mért vércukor szint ≥ 200 mg/dL (11.1 mmol/L).

Milyen típusai vannak a cukorbetegségnek és mi okozza?

  1. 1-es típusú cukorbetegség: általában gyerekeknél, illetve fiataloknál jelentkezik, de bármely életkorban előfordulhat. Teljes inzulin hiány jellemzi, mivel a saját szervezet a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeit elpusztítja, ezért az 1-es típusú cukorbetegek életük végéig inzulin pótlásra szorulnak.
  2. 2-es típusú cukorbetegség: főleg 30 éves kor után jelentkezik elhízott egyéneknél, de sajnos napjainkban fiatalabb életkorban is diagnosztizáljuk. A hasnyálmirigy ilyenkor kezdetben még termel inzulint, azonban inzulin rezisztencia van jelen, melynek következtében az inzulin nem tudja hatását megfelelően kifejteni, a vércukorszint magas, így mégtöbb inzulin fog termelődni, mely előbb-utóbb a hasnyálmirigy sejtjeinek kimerüléséhez és ezáltal a későbbiekben teljes inzulin hiányhoz fog vezetni. Az inzulin rezisztencia kialakulásában a legfontosabb szerepe a has tájékán nagy mennyiségben jelenlevő zsírszövetnek van, ezért is gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség elhízottaknál. Az össz cukorbeteg populáció  90%-át a  2-es típusú cukorbetegek képezik.
  3. Gesztációs, avagy terhességi diabétesz- a terhesség 24-28-ik hete között fedezik fel a cukorbetegséget, olyan anyáknál, akik azelőtt nem voltak cukorbetegek.
  4. Egyéb típusú cukorbetegség: ide sorolható a hasnyálmirigy megbetegedése következtében kialakuló cukorbetegség, különböző endokrin illetve genetikai szindrómákhoz társuló diabétesz, stb.

Következő bejegyzésemben pedig a cukorbetegség tüneteiről fogok írni.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta

Fotó: Word cloud – diabetes by Diabetes Care is licensed under CC BY 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.