Mi is az a glikált hemoglobin? – első rész

Először is lássuk mi is az a glikált hemoglobin: a vérünkben találhatóak a vörösvérsejtek, melyek tartalmaznak egy hemoglobin nevű fehérjét. A hemoglobin felelős azért, hogy a vér által mindig friss oxigén jusson a szöveteinkbe. Egészséges egyéneknél is a cukor molekulák hozzákapcsolódnak a fehérjékhez, így a hemoglobinhoz is, ezt a folyamatot nevezzük glikációnak, avagy cukrosodásnak, s az így képződött cukros hemoglobint nevezzük glikált hemoglobinnak, rövídítve HbA1c-nek, mely százalékosan jelzi, hogy a hemoglobin hány százalékához van cukor kapcsolódva a teljes hemoglobin mennyiséghez viszonyítva.

Cukorbetegség esetén, mivel a vércukorszint magasabb, sokkal több cukor tud a fehérjékhez kapcsolódni, az így keletkező glikált hemoglobinszint tehát magasabb lesz. Minnél magasabb a vércukorszint, annál gyorsabban és annál több cukor fog az fehérjékhez kapcsolódni. A glikált hemoglobinszint maximális értéke 5,7% lehet, 5,7-6,5% között kezdődő cukorbetegségről, azaz prediabéteszről beszélünk, míg 6,5% fölött a cukorbetegség diagnózisa biztos.

A vörösvérsejtek élettartalma kb. 3-4 hónap, ezután elpusztulnak a bennük található hemoglobinnal együtt. Azonban nem minden vörösvérsejt egyszerre pusztul el, így a glikált hemoglobinszint csak az elmúlt 6-8 hét átlagos vércukorszintjeit tükrözi.

Minden cukorbeteg esetén a vércukorszintek otthoni ellenőrzése mellett szükség van a glikált hemoglobin meghatározására is: 1-es típusú cukorbetegeknél évente 3-4x, míg 2-es típusú cukorbetegeknél évente 2x ajánlott meghatározni. Természetesen az ideális az, ha három havonta történik meghatarozás, azonban sajnos az egészségügyi biztosító 2-es típusú cukorbetegeknek csak évi egyszeri mérést támogat.

Felvetődhet az kérdés, hogy ha rendszeresen történik glikált hemoglobin mérés elhagyható-e a rendszeres otthoni vércukorszint mérés?

A válaszom nem, hiszen főleg inzulin kezelés mellett a hipoglikémiás események elkerülése végett fontos a rendszeres ellenőrzés. Ugyanakkor lehet valakinek jó a glikált hemoglobinja, azonban a vércukorszintjei nagyon ingadozóak: éjszaka például valaki hipózik, reggelre viszont kompenzatórikus hiperglikémia következik be, a két érték kompenzálja egymást, a glikált hemoglobinszint így jó, a problémára csak a rendszeres vércukorszint mérés mutathat rá.

Mérési hibára utal, ha az otthoni vércukrok és a glikált hemoglobin nincs egyensúlyban. Lehet, hogy hibás a mérő, nem jó az elem benne, vagy nem jó a tesztcsík, vagy helytelenül történik a mérés. Ezek leellenőrzése tehát minden ilyen esetben szükséges.

A glikált hemoglobin ugyanakkor nagyon sokban segít bennünket, kezelő orvosokat a kezelési stratégiai megválasztásában, a betegek utánkövetésében, hisz ahogy az előbb is írtam nem az aktuális vércukorszintet mutatja, hanem az elmúlt hónapok átlagát. Néha előfordul, hogy bizonyos betegek nem jegyzik fel a magas értékeket, vagy mielőtt orvosukhoz mennének komolyabban odafigyelnek az étkezésre, így a vizsgálatot megelőző napok vércukorgörbéi tökéletesek. Sajnos ez egy nagy hiba, hisz a kezelő orvos tévesen gondolja, hogy jók a vércukrok, folytatható a megszokott kezelés, azonban így a magas vércukorszintek miatt a szövődmények szép lassan kialakulnak.
Remélem hasznos volt a tartalom, jövő héten még egy bejegyzés erejéig a glikált hemoglobinról lesz szó.

Addig is minden jót,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.