Mi is az a glikált hemoglobin? – második rész

Ahogy ígértem, folytatnám pár gondolat erejéig a glikált hemoglobin ismertetését 🙂

Egy másik kérdés ami felmerül, hogy cukorbetegség esetén mennyinek kell lennie a glikált hemoglobinnak? Konkrét választ nem tudok adni, mivel ezt minden beteg esetén személyreszabottan kell meghatározni az életkor, társbetegségek, életkilátások függvényében.

Fiatal, egyéb társbetegséggel nem rendelkezőknél, vagy terhességi diabétesz esetén a cél, hogy a glikált hemoglobin 6,5% legyen. A többi esetben igyekszünk 7% körül tartani, azonban idős betegeknél a 8% is elfogadható, hisz náluk a gyakori hipoglikémiák, melyek az intenzív kezelés eredményei sokkal károsabbak mint a magasabb vércukorértékek.

Tulajdonképpen minél alacsonyabb a glikált hemoglobin érték annál kisebb a veszélye a szövődmények megjelenésének. Több tanulmány is arról számol be, hogy a glikált hemoglobinszint minden 1%-os növekedése 10%-al növeli meg a szívbetegségekben és agyi történésekben elhalálozott cukorbetegek számát.

Ez érthető is, hiszen szoros összefüggés van a glikált hemoglobin és az érszövődmények megjelenése között: magas vércukorszintek esetén nemcsak a hemoglobinhoz kapcsolódik a cukor, hanem a szervezetben található összes fehérjéhez, így a vérerek falában található fehérjékhez is, melyek szerkezete ezáltal megváltozik, s így kialakulnak a már előzőkben ismertetett érszövődmények. (Bővebben itt olvashat róluk!).

Sok beteg kérdezi meg, hogy mit is jelent “vércukorszintben kifejezve” ha az ő glikált hemoglobinja pl. 8%, ezért gondoltam megosztom önökkel is:

nevtelen

Hemoglobinopátiák, azaz a hemoglobint érintő megbetegedésekben a glikált hemoglobin meghatározása pontatlan lehet, ezért ilyenkor nem nagyon ajánlott. Ilyen betegségek például a sarló sejtes vérszegénység, a talasszémia, illetve nagyobb vérveszteség után jelentkező vérszegénységek.

Emellett a nagy mértékű, folyamatos alkoholfogyasztás, súlyos veseelégtelenség miatt jelentkező vérszegénység is ellenjavallatát képezi a glikált hemoglobin meghatározásnak.

Remélem hasznosak voltak a leírt tartalmak 🙂

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.