A cukorbetegség nagyér szövődményei – Perifériás érszűkület

A perifériás érszűkület a generalizált ateroszklerózis egy másik következménye. Ugyanúgy mint a szív, vagy éppen az agyi erek esetén a beszűkült ér által ellátott terület nem fog elég oxigénhez és táplálékhoz jutni, ezért a szövetek ha teljes oxigén ellátás nélkül maradnak elpusztulnak.

Kimondottan a cukorbetegségben jelentkező érbetegségre jellemző, hogy disztálisan (lábszár szintjén általában) jelentkezik és nemcsak egy helyen szűkül be az ér, hanem több szinten is.

A tünetek a betegség súlyosságától függnek. Így például kezdetben  nem jár fájdalommal, csak  orvosi vizsgálat során derülhet fény rá, mivel az érintett láb szintjén a pulzus nem tapintható.

Ha az elzáródás nagyobb mértékű, megjelenik a típusos tünet: a  claudicatio intermittens, (DE meg kell jegyeznem, hogy sajnos nagyon sok esetben ez hiányozhat, vagy atípusos formában jelentkezik!) vagyis a járásra jelentkező fájdalom, mely az elzáródás helyétől függően jelentkezhet a farban, combizmokban, lábszárizmokban, boka vagy láb szintjén, megállás után kb. 10 percen belűl megszűnik, és soha nem jelentkezik nyugalomban! Sokszor a betegek lépésre pontosan megtudják mondani, hogy hány után  jelentkezik a fájdalom.

A fájdalom azért jelentkezik csak terhelésre, mert  az erek nincsenek teljesen elzáródva,  vagy esetleg kollaterális erek alakultak már ki, melyek nyugalomban képesek ellátni megfelelő módon a sejteket, járáskor azonban sokkal több energiára, oxigénre van szükség.

Végső stádiumban, mikor az erek teljesen elzáródtak, a fájdalom  már nyugalomban is jelentkezik, nem gyógyuló fekélyek, gangrénák alakulnak ki.

Ha a leírt tünetek közül bármelyik tünet jelentkezett nálad, azonnal fordulj kérlek orvoshoz!!!!

A perifériás érszűkület kezelésénél is nagyon fontos, hogy a vércukorszintek mellett  a vérnyomást és vérzsírokat is normál szinten tartsuk, mivel mindkettő csak tovább rontja a kialakult elváltozásokat. Továbbá fontos még, a  napi 30-40 perces séta is, hogy így serekentsük az új erek kifejlődését valamint a dohányzás azonnali elhagyása!

Kezdeti stádiumokban gyógyszeres kezelés alkalmazható a keringés segítése  és az erek tágítása érdekében, azonban ha az elzáródás teljes,  műtéti beavatkozásra van szükség. Az elzáródás helyétől és súlyosságától függően ez történhet gyűrű, azaz stent beültetésével vagy  by pass műtéttel, mely során az elzáródást egy másik  ér segítségével áthidalják. Végső esetben ha egyik módszer sem alkalmazható, vagy ha súlyos, elfertőződött lábterületek vannak csak az amputáció jön szóba.

Ezért is van szükség arra, hogy minden cukorbeteg évente lábellenőrzésen essen át, melynek során ellenőrizni kell a pulzusokat mindkét lábon, és szükség esetén perifériás Doppler vizsgálat végezendő, mely a boka-kar, vagyis Doppler index kiszámítását teszi lehetővé a felkaron és a boka környékén mért szisztolés (első érték) vérnyomás érték elosztasával.  Ha ez az érték kisebb mint 0.9 érszűkület áll fenn, illetve minnél kisebb a boka-kar index az érszűkület annál súlyosabb.

Minden jót kívánok,
Dr. Máté Beáta

Fotó: my scarred up legs by Andrea Allen is licensed under CC BY 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.