A reggeli magas vércukorszint okai

Sokszor hallom a betegektől a következő kérdést: “Este jó a vércukorszintem… Reggel mégis magasra ébredek….Mi lehet az oka? Mit tegyek?”

Sajnos ez egy nagyon gyakori probléma, melynek két oka is lehet, és azért fontos mindkettőről tudni, mert a megoldásuk különböző.

Kezdjük is el ezek ismertetését:

1. Somogyi effektus

Nevét a magyar származású Somogyi Mihályról kapta, aki elsőként írta le milyen hatása is van az éjszakai hipoglikémiának. Főleg 1-es típusú cukorbetegeknél jelentkezik, ritkábban inzulint használó 2-es típusuaknál.

A jelensége lényege, hogy este túl sok bázis inzulin kerül beadásra, vagy az esti vacsora és gyors inzulin adagja nincs összhangban (túl sok inzulin, kevés szénhidrát; humán gyors inzulinnál a pótvacsora kihagyása, melyek hatására éjszaka 2-3 óra körül, amikor amúgy is a sejtek inzulinérzékenysége fokozottabb, a vércukorszint túl alacsony lesz. Azonban a szervezet ezt érzékeli, s ha mi magunk nem is ébredünk fel a tünetekre, én korrigáljuk szénhidrát bevitellel, olyan hormonok termelése indul be, melyek a vércukorszintet megemelik, s így reggel magas éhomi értékre ébredünk. Főleg a glukagon termelése fokozódik (ezt szintén a hasnyálmirigy termeli), melynek a hatására a máj cukor raktárából glükóz molekulák szabadulnak ki, melyek a véráramba jutnak.

Tulajdonképpen ez a kontraregulatórikus mechanizmus az oka annak, hogy minden súlyosabb hipoglikémiás esemény után, egy elhúzódóbb hiperglikémiás, azaz magas vércukorszintekkel jellemezhető állapot jön létre.

2. Hajnali jelenség, angolul dawn phenomenon

A Somogyi jelenségnél gyakoribb, lényege, hogy éjszakai hipoglikémia nélkül lesz magas az éhomi vércukorszint. A reggeli hiperglikémia (magas vércukorszint) azért alakul ki, mert hajnalban olyan hormonok termelődése indul be, melyek felkészítik a szervezetünket az ébredéshez és a nap elkezdéséhez, azonban emellett vércukorszint emelő hatásuk is van (főleg a növekedési hormon okozza a vércukorszint emelkedést).

Magas reggeli vércukorszintek esetén az első teendő mindig az, hogy éjszaka 2-3 óra körül több egymást követő napon vércukorszintet mérünk.

– Ha ezen értékek a hipó tartományában vannak (<70 mg/dl, avagy 3.9 mmol/l) Somogyi jelenség áll fent, és a teendő az esti bázis inzulin mennyiségének csökkentése, azonban a hipoglikémia bekövetkezhet amiatt is, hogy az esti gyors inzulin túl sok a vacsora szénhidráttartalmahoz képest, s ilyenkor az étkezés utáni vércukorszint ellenőrzés is szükséges. Az éjszakai hipoglikémiák megelőzésében  fontos még, hogy humán gyors inzulin használók ne feledkezzenek el a pótvacsoráról, illetve, hogy soha nem szabad lefeküdni 100 mg/dl (5.5 mmol/l) vércukorszint alatt!!!!

– Ha viszont az éjjeli mérés során is az esti értékhez hasonlót mérünk, vagy annál esetleg magasabbat, hajnali jelenség miatt magasak a reggeli értékek. Hajnali jelenséget gyakrabban látjuk azoknál, akik NPH inzulinokat (Humulin N, Insulatard) használnak, mivel ezeknek nincs 24 órás hatásuk, és reggelre már nem tudják a fokozott vércukoremelkedést kivédeni. Ilyen esetkben, célszerű analóg inzulinra (Lantus, Abasaglar, Toujeo, Tresiba) cserélni az esti NPH inzulint. Analóg inzulinnál az esti adag emelése, illetve későbbi órában történő beadása javasolható még. Ha semmi nem vezet megoldásra, egy analóg, gyors hatású inzulin éjszakai beadása is kipróbálható.

Gyakorlott cukorbetegek maguk is megoldhatják a helyzetet, azonban kezdő cukorbetegként mindenképp érdemes orvosi segítséget kérni!

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Hozzászólások

A reggeli magas vércukorszint okai — 4 hozzászólás

 1. Üdvözlöm! Nekem reggel magas a cukorszintem, 7-9,5 közötti. Napközben 5-6,5 közötti. Egesz nap a mozgás lehet, ami nekem segít.Éjjel alszom, nincs mozgás, lehet erre megoldás? Nem inzulinozom magam, csak az étrenddel es mozgással próbalkozom.
  Köszönöm!!!

  • Kedves Linda!

   Igen, a nappali jó vércukorértékek oka mindenképp a mozgás, melynek hatására az inzulin érzékenység fokozódik, a glükóz jobban hasznosul a szervezetben. Ahogy azt az előző kérdezőnek is írtam a reggeli magas vércukorszint okai tablettával vagy diétával kezelt cukorbetegeknél az elhízás és a magas vérzsírszintek (főleg a has tájékára lokalizálódó) miatt kialakuló máj elzsírosodás, melynek hatására éjszaka, nyugalmi állapotban a máj fokozott cukortermeléssel válaszol. Ennek legyőzésére életmód változtatás, testsúly csökkentés és gyógyszeres kezelés áll rendelkezésünkre. Egy másik gyakori hiba, ami reggeli magas vércukorszintet eredményezhet az késő délutáni gyümölcs fogyasztás (délután 17 óra után egyáltalán nem ajánlott gyümölcsök fogyasztása), illetve a vacsora 19 óra után való elfogyasztása (a vacsora főleg fehérjékből és rostokból kell álljon: tejtermékek, sovány húsok, és sok zöldség, a szénhidrátok mennyisége minimális kell legyen, illetve mindenképp teljesértékűek kell legyenek). Amire még figyelni kell, hogy az étkezések mennyisége a nap első felében legyen több, s késő délután kevesebb (tehát bőségesebb reggeli és ebéd, kevesebb vacsora).

   Ha ezen életmódbeli hibák kiküszöbölése mellett is magasak maradnak a reggeli vércukorszintek, mindenkéép keresse fel kezelőorvosát, mivel ennek legyőzésére gyógyszeres kezelés is rendelkezésünkre áll.

   Üdvözlettel,
   Dr Máté Beáta

 2. Nem használok inzulint, mégis az éhomi vércukorêrtêkem magas.Az utóbbi időben 8.9 és 10 mm/l. Naponta 1 db Amaryll tablettát szedek, + diêta. Az Amaril-t reggel étkezés előtt 1/2 órával.Mivel csökkenthetnêm a magas êhomi cukorértékemet?

  • Kedves Reinitz GYyörgyné! A mért vércukorértékek elég magasak, javasolnám mindenképp keresse fel diabetológusát, aki majd valószínű hemoglobin A1c szint meghatározást fog kérni (erről itt olvashat részletesebben: http://www.eletacukorral.hu/mi-is-az-a-glikalt-hemoglobin-elso-resz/, http://www.eletacukorral.hu/mi-is-az-a-glikalt-hemoglobin-masodik-resz/), valőszínűnek tartom, hogy ez is magas lesz, így eddigi gyógyszeres kezelésének módosítása szükséges. A reggeli magas vércukorszint okai tablettával vagy diétával kezelt cukorbetegeknél az elhízás és a magas vérzsírszintek (főleg a has tájékára lokalizálódó) miatt kialakuló máj elzsírosodás, melynek hatására éjszaka, nyugalmi állapotban a máj fokozott cukortermeléssel válaszol. Ennek legyőzésére életmód változtatás, testsúly csökkentés és gyógyszeres kezelés áll rendelkezésünkre. Egy másik gyakori hiba, ami reggeli magas vércukorszintet eredményezhet az késő délutáni gyümölcs fogyasztás (délután 17 óra után egyáltalán nem ajánlott gyümölcsök fogyasztása), illetve a vacsora 19 óra után való elfogyasztása (a vacsora főleg fehérjékből és rostokból kell álljon: tejtermékek, sovány húsok, és sok zöldség, a szénhidrátok mennyisége minimális kell legyen, illetve mindenképp teljesértékűek kell legyenek). Amire még figyelni kell, hogy az étkezések mennyisége a nap első felében legyen több, s késő délután kevesebb (tehát bőségesebb reggeli és ebéd, kevesebb vacsora).

   Üdvözlettel,
   Dr Máté Beáta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.