3.rész- repaglinid és nateglinid

A következő gyógyszercsoport amiről szó lesz a glinidek. Két gyógyszer tartozik ide: a repaglinid és a nateglinid.

A repaglinid Reneos és Novonorm néven, 0,5, 1 és 2 mg-os kiszerelésben van forgalomban. A nateglinid pedig Starlix néven, 60 és 120 mg-os tabletták formájában kapható.

Indikációk: a glinideket olyan 2-es típusú cukorbetegeknél alkalmazzuk, akiknek étkezéseket követően magas a vércukor szintjük, míg az éhomi vércukrai enyhén emelkedettek csak. A repaglinid 0,5-2%-al csökkenti a HbA1c szintet, míg a nateglinid csupán 0,5-1%-al. Az étkezések utánni magasabb vércukorszint csökkenést az inzulin elválasztás serkentése révén érik el.

Adagolás: a tablettákat étkezések előtt legalább fél órával kell bevenni. Fontos tudni, hogy ha valamelyik étkezés kimarad, a gyógyszert sem kell bevenni!!!! A repaglinid maximális napi dózisa 16 mg, míg a nateglinidé 360 mg.

Mellékhatások: mivel az inzulin elválasztását serkentik a leggyakrabban jelentkező mellékhatás a hipoglikémia. Jelentkezhet még testsúly gyarapodás, hasi panaszok, allergiás kiütések.

Kontaindikációk: 1-es típusú cukorbetegség, terhesség, szoptatás, ketoacidótikus kóma, súlyos máj vagy veseelégtelenség. Továbbá nem ajánlott nagyobb műtétek előtt és után, súlyos fertőzésekben, szív és agyi infarktus esetén a megemelkedett vércukorszintek kezelésére.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.