11. Rész-szitagliptin és szaxagliptin

Egy új gyógyszercsoport ismertetésére térünk ma át, mégpedig a DPP4 enzimgtálókéra. A DPP-4 (dipeptidil peptidáz 4) enzim a szervezetünkben az inkretin  molekulák lebontásáért felelős. Az inkretinek (ide tartozik a GLP-1 molekula is)  a vékonybélben termelődnek étkezések után, szerepük pedig a hasnyálmirigy inzulin termelésének serkentése. Azonban ha ezt az enzimet gátoljuk, az inkretinek nem bomlanak olyan gyorsan le az étkezés után, tovább maradnak a szervezetben, így fokozódik egyrészt az inzulin termelődése, illetve egyéb jótékony hatasai révén csökkenti a vércukorszintet. Úgyanúgy mint a GLP-1 analógok, a DPP-4 enzim gatlók sem hatnak ha a vércukorszint kezd a normál tartományba kerülni, így nem okoznak hipoglikémiát.

A gyógyszercsoport egyik legrégibb képviselője a szaxagliptin, mely Onglyza néven 2.5 vagy 5 mg os kiszerelésben kapható. 850 mg-os illetve 1000 mg-os metforminnal kombinálva is megtalálható Komboglyze néven.

A szitagliptin a másik legrégibb képviselő, Januvia és Xelevia néven 50 és 100 mg-os tabletták formájában kapható, míg etforminnal kombinálva Janumet, Velmetia, Efficib néven forgalmazzák.

Indikációk: 2-es típúsú cukorbetegség esetén ha egyéb orális antidiabetikumokkal nem kielégítőek a vércukorszintek. A glikált hemoglobin szintet kevésbé csökkentik mint a GLP-1 receptor agonisták. Kb. 0.6-0.9%-os csökkenés várható tőlük.

Adagolás: mind a szitagliptint mint pedig a szaxagliptint napi egyszer kell csak bevenni, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban, aznban nem kell az étkezésekhez igazítani bevételüket. A szitagliptin napi maximális adagja 100 mg, míg a szaxagliptiné 5 mg.

Mellékhatások: leggyakoribb mellékhatások a gyomor-bél traktus szintjén jelentkeznek: hányinger, hányás, puffadás. Jelnetkezhet még fejfájás, szédülés, lábdagadás, náthára jellemző tünetek. Nagyon ritkán allergiás reakciók, illetve akut hasnyálmirigy gyulladás léphet fel. Hipoglikémiát általában csak akkor okoznak ha más inzulinelválasztást serkentő gyógyszerrel együtt vannak alkalmazva.

Kontraindikációk: 1-es típúsú cukorbetegség, terhesség, szoptatás, ketoacidótikus kóma, súlyos vese vagy májelégtelenség, akut hasnyálmirigy gyulladáson átesett betegek.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.