Terhességi cukorbetegség avagy gesztációs diabétesz

A terhességi cukorbetegség a cukorbetegség következő formája, jellemzője, hogy a terhesség 24-28-ik hete között jelentkezik, olyan anyáknál akik a terhesség előtt nem voltak cukorbetegek, és az esetek nagy részében a szülés után teljesen megszűnik.  Nem tekintjük terhességi diabétesznek azokat az eseteket, amikor a cukorbetegséget már a terhesség kezdetén, az első trimeszterben diagnosztizáljuk. Ezekben az esetekben általában egy eddig fel nem fedezett 2-es típusú cukorbetegségról, nagyon ritkán 1-es típusról van szó.

A terhességi cukorbetegség azért alakul ki, mivel a méhlepény több olyan hormont is termel, melyek az inzulin hatását gyengítik a sejtek szintjén, vagyis inzulinrezisztenciát okoznak. Így a sejtek kevésbé lesznek érzékenyek az inzulinra, mely a szénhidrátokból származó glükózt nem tudja bejutatni a sejtekbe. Ahogy a magzat nő, a méhlepény is növekszik, egyre több hormont termel, melyet már a fokozott inzulintermelés nem tud ellensúlyozni, ezért is van az, hogy csak a 24-ik hét után beszélünk terhességi diabéteszről.

Ezek a hormonok minden terhes nőnél termelődnek, gesztációs diabétesz mégis csak a terhességek 5-10%-ban alakul ki. Ez valószínű azért van, mert azok, akik semmilyen rizikó faktorral és genetikai hajlammal nem rendelkeznek, a hasnyálmirigy inzulin termelése ellensúlyozza a termelődő hormonok hatását. Azok a nők akik viszont a következő rizikó faktorokkal rendelkeznek, sokkal nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek:

– előző terhességükből 4000 gramm feletti gyermekük született
– túlsúlyosak, főleg ha testtömeg indexük 30 kg/m2 felett van
– családjukban előfordult már 2-es típusú, vagy terhességi diabétesz
– policisztás petefészek szindrómában szenvednek
– hosszú távú szteroid terápiaban részesülnek
– terhesség előtt prediabétesszel diagnosztizálták őket

A terhességi cukorbetegség diagnózisát a 24-28 ik hét között orális glükóz tolerancia teszt segítségével állítjuk fel, melyet minden terhes nőnél kötelező módon el kell végezni! Ennek során először éhomi vércukorszint mérés történik, majd a kismama 75 gramm vízben oldott glükózt fogyaszt el, majd rá egy és két órára ismét vércukrot mérnek. Terhességi cukorbetegségről beszélük ha az alábbiak közül egy is teljesül:

éhomi vércukorszint >= 92 mg/dL (5.1 mmol/L)
– 1 óra múlva mért vércukorszint >= 180 mg/dL (10.0 mmol/L)
– 2 óra múlva mért vércukorszint >= 153 mg/dL (8.5 mmol/

Terhességi cukorbetegség esetén nemcsak a diagnosztikai kritériumok szigorúbbak, hanem a kezelési célértékek is:

éhomi vércukorszint <95 mg/dL (5.3 mmol/L)
– étkezés után 1 órával mért vércukorszint <130-140 mg/dL (7.2-7.8 mmol/L)
– étkezés után 2 órával mért vércukorszint <110-120 mg/dL (6.1-6.7 mmol/L)
– glikált hemoglobin szint 6-6.5%, de a 6% alatti érték még ideálisabb

Természetesen minnél alacsonyabbak a vércukorszintek, annál jobb, azonban inzulin kezelés esetén nagyon oda kell figyelni, mivel a súlyosabb hipoglikémiák (túl alacsony vércukorszint) magzati károsodásokat okozhatnak!

A méhlepény által termelt hormonok miatt főleg az étkezés utáni vércukorszintek emelkednek meg fiziológiás terhesség esetén is, ezért gesztációs diabéteszben is nemcsak az éhomi vércukorszintet kell ellenőrizni, hanem főleg az 1 órás étkezés utánit, mivel normális éhomi érték mellett is lehet az étkezés utáni magas!

A szigorúbb diagnosztikai kritériumok és célértékek azért vannak, mert a magas vércukorszint számtalan szövődményt okozhat mint a babánál, mint pedig az anyánál, mint például: vetéléskoraszülés, magas magzati súly, mely a szülést megnehezíti, túl alacsony vércukorszint (mivel a magzat hasnyálmirigye hozzá volt szokva a túlzott inzulintermeléshez, de az anyától már nem kapja a glükózt) és légzési problémák az újszülöttnél közvetlenül a születés utáni napokban illetve elhúzódóbb besárgulásmagas vérnyomás az anyánál. A gesztációs diabétesznek hosszú távú szövődményei is lehetnek: a babák később hajlamosabbak az elhízásra, cukorbetegségre, az anyáknál következő terhességnél is kialakulhat újra diabétesz, illetve habár születés után a vércukorszintek rendeződnek, az esetek kb. 50%-ban évek multán 2-es típusú cukorbetegség alakul ki.

Ami a kezelést illeti, enyhe esetben elegendő a diéta, melyet szigorúan be kell tartani, azonban ha ezzel nem normalizálódnak a vércukorszintek az inzulin bevezetése szükséges, mivel terhesség alatt a szájon át szedhető gyógyszerek ellenjavalltak.

Jövő héten pedig az utolsó csoportba tartozó cukorbetegség fajtákról lesz szó!

Szép napot,
Dr. Máté Beáta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.