Természetes vércukor csökkentők

Úgy gondolom a természetes vércukor csökkentők témája mindenképp megér legalább egy bejegyzést, mivel sajnos láttam már olyan esetet, hogy valaki kihagyta  gyógyszereit és csak természetes vércukorszint csökkentő tea kiegészítőket használt, s így került ketoacidótikus kómában kórházba. Azonban az is előfordulhat, hogy az a beteg aki  hipoglikémiát okozó gyógyszert vagy inzulint használ és elkezd teákat fogyasztani rendszeresen, a vércukorszintje túlságosan leesik, s akár súlyos  hipoglikémia is kialakulhat.

Gondolom nem tévedek, ha azt írom, hogy minden cukorbeteg kapásból, hosszabb gondolkodási idő nélkül tudna mondani legalább egy gyógynövényt mely csökkenti a vércukorszintet, s talán a legtöbbjük ki is próbált már párat.

Nincs is ezzel semmi baj, tényleg vannak olyan növények melyek rendelkeznek enyhe fokú vércukorszint csökkentő hatással, vagy éppen kiegyensúlyozzák a vércukorszintet, így azok nem lesznek túlságosan ingadozóak, de a cukorbetegség meggyógyítására, vagy éppenséggel kezelésére (inzulin vagy tablettás kezelés nélkül) egyik sem alkalmas!!!! 

Mint az inzulin mint a gyógyszerek kiegészítésére tehát lehet próbálkozni velük, azonban semmiképp nem szabad abbahagyni a kezelést miattuk, illetve ha szeretnénk kipróbálni őket, előtte mindenképp beszéljük meg kezelő orvosunkkal. Sajnos a gyógyszertárakban vagy nagy kereskedésekben kapható “csoda teák” forgalmazását nem szabályozza semmi, és számos példát  hallhatunk már ezek veszélyeiről.

A legismertebb, és ugyanakkor tanulmányok eredményeivel alátámasztott természetes vércukor csökkentők a következők:

– fahéj
– gyermekláncfű
– erdei szeder és áfonya levél, eperfa levél
– csalán
– görögszéna mag
– gyömbér
– fokhagyma
– aloe vera
– babhéj

A cukorbetegeknek ajánlott teák általában ezek keverékeiből állnak össze, mivel összekeverve ezek hatásai felerősödnek. Nagyon sok helyről hallhatunk róluk, interneten is számos weboldalról megrendelhetőek, de ha már a teák mellett döntünk jobb ha gyógyszertárból, vagy bio/gyógynövény boltból szerezzük be őket. Óvakodjunk a kínai csoda teáktól, de minden más tea esetében is gondosan olvassuk el mit tartalmaz, s mutassuk meg előtte családorvosunknak, kezelőorvosunknak.

Szép napot,
Dr. Máté Beáta

Fotó: Ceylon Cinnamon sticks by Cinnamon Vogue is licensed under CC BY-SA  2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.