Mit hozott a 2017-es év cukorbetegség terén?

Még két nap van hátra a 2017-es évből, s mivel ezen időszakban általában visszagondolunk az eltelt napokra és hónapokra, a jó és rossz dolgokra amik velük történtek, ezért úgy gondoltam ezt teszem most én is! Röviden szeretném összefoglalni mi is “történt” cukorbetegség terén ebben az évben 🙂

Kezdjük is először a gyógyszerekkel és inzulinkészítményekkel:

– a 2013-ban jóváhagyott canagliflozin (Invokana) kapcsán két dolog is kiderült: egyrészt bebizonyosodott róla, hogy ugyanúgy mint a gyógyszercsalád többi tagja, mint például az empagliflozin (Jardiance), csökkenti a szív-érrendszeri betegségekben való elhalálozást, ezért szívbeteg diabéteszeseknél különösen ajánlott alkalmazása. A rossz hír azonban, hogy több nagy tanulmányban is növelte a végtag amputációk számát, így különösen oda kell majd figyelni, hogy melyik az a betegcsoport akinek biztonsággal felírható.
– a liraglutidról (Victoza) szintén bebizonyosodott, hogy számos előnyös szívérrendszeri hatása van, így csökkentvén a szív-érrendszeri betegségeben történő elhalálozást.
ezenfelül két új gyógyszert (az empagliflozin családjába tartozó ertugliflozint illetve egy újabb hosszú hatású exenatidot, a semaglutidot) és két új inzulinkészítményt (az Admelogot, mely szintén lispro inzulin pont mint a Humalog, csak ez más gyártótól származik, illetve a Fiaspot, mely a NovoRapid néven kapható aspart inzulin ultragyors formája, vagyis még a NovoRapidnál is gyorsabban szívódik fel)  is engedélyezett az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala a cukorbetegség kezelésében, mely készítmények természetesen még nálunk nem kaphatók, de reméljük jövőre már igen.

Ami a mesterséges hasnyálmirigy kifejlesztését, illetve hasnyálmirigy sejtek átültetését illeti sajnos sok előrelépés nem történt. Az átültetéseknél a probléma még mindig az, hogy a szervezet kilöki az átültetett sejteket, így bizonyos időn belül újra szükségessé vállik az inzulin. Az idén olyan technológiát dolgoztak azonban ki, hogy a hasnyálmirigy sejteket egy speciális membránban a bőr alá ültetik be, de egyelőre konkrét eredményekről még nem számoltak be.

Ami a mesterséges hasnyálmirigyet illeti (azaz olyan inzulin pumpa és szenzor, ami képes saját magától a folyamatos vércukorszint ellenőrzésre, és ennek függvényében az önálló inzulinadagolásra) annak ellenére, hogy már több készítmény is van, igazán hatékonyat és megbízhatót az idén sem sikerült kifejleszteni.

Egyéb újdonságok cukorbetegség terén a 2017-es évből:

– az Animas inzulin pumpák gyártását leállították, a gyártók a Medtronic céghez csatlakoztak
– folytatódtak az inzulin tapaszok kifejlesztésén dolgozó projektek, melyeknek eredményei bíztatóak
– olyan inzulin gyártásán kezdtek dolgozni, melyet hetente csak egyszer kell beadni
– a 3c típusú cukorbetegségnek sokkal nagyobb figyelmet kell szentelni. Egy nagy tanulmányból kiderült ugyanis, hogy a hasnyálmirigy  megbetegedései miatt kialakuló diabéteszt az esetek 97%-ban 2-es típusként diagnosztizálják, pedig ez egy külön csoport: a 3c típúsú cukorbetegség, melynél az inzulin kezelést sokkal hamarabb kell elkezdeni, mivel ebben az esetben a gyógyszerek már hatástalanok a magas vércukorszintek ellen.

Ezek voltak a 2017-es év legfontosabb cukorbetegséggel kapcsolatos hírei! Reméljük jövőre megvalósul mindaz amit az idén elkezdtek, s még több jó dolog születik, hogy a cukorbetegek életét megkönnyítsék 🙂

Kívánok mindenkinek a 2017-es évnél is boldogabb 2018-as évet, és természetesen nagyon jó vércukorértékeket!!!

Szép napot,
Dr. Máté Beáta

Fotó: Das Neujahr kommt: 2018 geschrieben auf Mehl und saisonale Zutaten by Marco Verch is licensed under CC BY 2.0


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.